2012. augusztus 20., hétfő

CsokiLaBorKlub ürmösökkel

A CsokiLaBorKlub júliusban a Csokoládia Birodalomban kapott lehetőséget aktuális gyűlésére. Ezúton is köszönjük a lehetőséget és a vendégszeretetet, amellyel befogadták a rövid ideig „hajléktalanná” vált klubunkat.

A kiválasztott témakörrel -nevezetesen ürmös borok- nagyobb fába vágtuk a fejszénket, mint gondoltam, ugyanis nehéz volt ürmösöket találni a piacon, szárazat meg még inkább. Így esett a választásom az Orbán Pincére, amelynek fűszeres borai pont azon irányvonal mentén készülnek, amire én is kerestem a példákat a hazai borok tengerében.

Az Orbán Pincéről csak röviden annyit, hogy 2007-ben jött létre. Ugyanebben az évben egy 4,5 hektáros Chardonnay ültetvényt vásárolt meg a Balatonfelvidéki borvidék egy csodaszép kis települése (Szentbékkálla) melletti, délnyugati fekvésű helyen, a Farkastetőn, a Kőtenger mellett. 2008-ban még egy 2 hektáros Szürkebarát ültetvényt is felvásároltak a Badacsonyi borvidéken, Balatonrendesen a Kerekesdomb dűlőn. Ugyanitt már sorakoznak a saját telepítésű Furmint tőkéik is, alig kezdve meg remélhetőleg igen hosszú és tartalmas életüket.

A fajták tehát jelenleg Chardonnay, Szürkebarát. A technológia során két irányt céloznak meg, a gyors feldolgozású, hűtve, irányított erjesztéssel készült, acéltartályos, azaz reduktív borokat és a „késői” szüretelésű, igen érett szőlőből készült testes, magas alkoholtartalmú, héjon áztatott, hosszú ideig seprőn tartott, újfahordóban erjedt és vagy érlelt borokat.

A kóstolónkat néhány „alapbor ágyazta meg”. Utána „bátorkodott” csak Orbán Gergely, a borász előhozakodni a kóstolni korántsem egyszerű ürmösökkel. Igen, valóban kellett is egy kis alapozás.

A sort a Kőtenger Chardonnay 2011-es évjárata nyitotta. (Aki ismeri az elődjét, tudja, mit várjon ettől a tételtől.) Szalmasárga, fiatalos színnel nyit a bor. Olajosan csordogál a pohár falán, így egyre nagyobb bizalommal vagyunk iránta. Illata mandulás és minerális. A szánkban fokozatosan szabadul fel. Teltsége mindjárt „szájbatűnő”. Alkoholérzete szintén rendjén van. Az őszibarack és citrusok gyümölcsösségét lecsengésében némi kesernyésség követi. Többeket elvarázsolt ez a bor.

Szintén már az újabb évjárat képviseletében érkezett poharunkba a Pinot Grigio 2011. Bár reduktív bor, mégis mély arany színnel foglalja el biztos helyét a poharunkban (az enyémben a legbiztosabban, mert én a visszakóstoláskor is kértem belőle, annyira tetszett). Illatában kellemes kései jelleg dominál, a szőlő gyümölcsének illatával kiegészülve. Ha kicsit még várunk vele, akkor finom cukorkás aromák is érezhetők benne. Persze ez is telt, nagyon is! Savai jól passzolnak ahhoz a jelleghez, amit ez a bor képvisel. Talán a héjon áztatás miatt érződik egy kis vegetalitáz az ízben, de egyébként teljesen „szürkebarátos”. Lecsengésében érdekes módon dohányosságot véltünk többen is felfedezni.

Ezután következett a nevében is ütős Brutál 2009. Aranysárga színe árulkodik a bor késői jellegéről, a koráról és a nagyságáról. Illata szinte likőrös a magas alkohol révén, de finom gyümölcsösség is fel-fel sejlik benne, pl. az egres. A korty is éget kissé, de finom savai, mézes-viaszos-birses ízjegyei enyhítik a „fájdalmainkat”.

A bemelegítés nagyon jól sikerült. A malligand-szint révén Gergő elérte, hogy immár sokkal nyitottabban álltunk az addig kevésbé ismert és talán némi előítélettel várt borok világa felé.

A Szent Triofon, bolgár szőlővédő szentről elnevezett ürmösöket úgy készíti Gergő, hogy az erjedéskor oldja ki a gyógynövények drogjából nemcsak az aromákat, hanem az egyészség szempontjából is hasznos vegyületeket. A gyógynövények érdekes módon a borok élettartamát is megnövelik, sőt kevesebb kén kell a tartósításukhoz. A Chardonnay alapbort a következő gyógynövényekkel „házasította”.

Ginzenges: az életgyökér szárítmányából készült bor jótékony hatásaként biztosan növeli a koncentrálóképességünket, antioxidáns, antivirális és nem utolsó sorban afrodiziákum is. Illata kissé gyógyszeres, íze citrusos, kesernyés. A véleményeket a borról a következő gondolatok tükrözik a legjobban: „Nem rossz”. „Rosszabbra számítottam”.

Borókás: a tobozbogyó felhasználásával készült bor étvágyfokozó, jó köszvény ellen és izzasztó hatású, mi azonban mégsem izzadtunk meg attól, hogy megigyuk, mert egészen finom volt. Éteres illat és citrusos ízek jellemezték e bort.

Citromfüves: a nyugtató, emésztést és alvást segítő hatásairól ismert gyógynövénnyel „fűszerezett” bor megosztónak bizonyult. Volt, aki kedvelte, különösen azok, akik egyébként is fogyasztanak citromfű teát, és volt, akinek kifejezetten nem tetszett. Furcsa módon, mintha ez a növényi drog felerősítette volna a savak érzetét a borban.

Gyömbérgyökeres: a gyomorerősítő, étvágyjavító, vértisztító hatású gyökér zamatának intenzitása többeknél kiütötte a biztosítékot. Erősebb idegzetűek előnyben. Az biztos, hogy kellemesen melenget ez a bor csípőssége révén.

Keserűfüves: az édesgyökér, fehérüröm, benedekfű, ezerjófű keverékével készült bor garantáltan segíti az emésztést és az epeműködést. A szó szerint ürmös bor kesernyés ízei ellenére is jó.

Ne értsen senki félre, a fentiekben nem a borok értékeit kritizáltam, hanem inkább azt elemezgettem, hogy mennyire ihatóak ezek a borok azok számára is, akik nincsenek hozzászokva az ilyen típusú vegetalitás megnyilvánulásához borokban. A gyógyborokról alkotott összbenyomás kedvezőnek bizonyult, nemcsak az én (mondjuk én már ismertem is őket), hanem a többi kóstoló véleménye szerint is.

Aki nem szereti a gyógyteákat kortyolgatni, de rá van kényszerülve, hogy a fenti gyógynövényeket fogyassza, annak kifejezetten jó lehet az ilyen formában történő hatóanyagfelvétel!1 megjegyzés: