2018. szeptember 15., szombat

Csokimustra a javából


Elindult a Csokikóstoló Klubunk, avagy kezdetét vette a LittleBeetle Chocolates és a CsokiLaBor koprodukciója. Ezúton is köszönjük a vinoWonka Csokoládé és Borbárnak, hogy vendégül látta tanulni vágyó, lelkes kis csapatunkat.

Első kóstolónk keretében hat prémium csokoládét vettünk górcső alá. A csokik kiválasztása most még random történt, de a későbbiekben szeretnénk meghatározott témák mentén kóstolgatni.

Willie’s Cacao Milk of the Stars Indonesian Surabaya, 54 %-os táblájával kezdtük a sort. Willie Harcourt-Cooze egy ír úriember, aki először Londonban, majd Venezuelában próbált szerencsét, ahol meg is találta álmai munkáját. Vett egy kis birtokot, amelyet Criollo kakaófákkal  ültetett be. A csokifeldolgozás fázisaiban elmerülve, -ahogy csokibibliájában erről részletesen beszámol-, maga fejlesztgette az eszközeit, csokijait, receptjeit, sőt 2009-ben még egy sorozatot is vezetett a televízióban a kakaótermesztésről, csokikészítésről.  Ez a magas kakaótartalmú tejcsoki táblája már túllép Venezuela határain és Jáva szigetére kalauzol bennünket. Leírása szerint mélyen karamellás, kávés, magvas pörkölési jegyeket kellene felfedeznünk benne. A sima, fényes megjelenésű, tompán roppanó, textúrájában enyhén ragadós tábla számunkra kissé talán visszafogottabban indul, mint azt vártuk, de a magvakat és némi vajkaramellát már lehet érezni az illatában is. Ízében pedig kis füstösség, pirított napraforgó jelenik meg. Ha hosszabb lenne a lecsengése és jobb az állaga, akkor előkelőbb helyen is végezhetett volna, így végülis a 4. lett a sorban. (720 Ft/50 g)

A füstösség nyomvonalán továbbhaladva következett Duffy’s Chocolate 65 %-os Dominikai Köztársaságból származó, Taino (bennszülött lakosok) nevű, a meglehetősen ritka Hispaniola fajtájú kakaóbabból készült táblája. Az angliai Lincolnshire-ben alapított, bean-to-bar csokikat felsorakoztató műhely a termőhelyek közötti különbségeket hivatott megmutatni évről évre. A saját kezűleg válogatott, pörkölt panamai, hondurasi, ecuadori, nicaraguai, guatemalai fine flavour kakaóbabokat hagyományos gránit hengerek segítségével dolgozzák fel, épp úgy, ahogy e tábla esetében is.  A középmély színű, közepes fényű, lassan olvadó, szemcsés tábla ananászos-füstös jegyeit mi is éreztük, akárcsak a készítők, de számunkra most kevésbé tetszetős arcát mutatták az illatjegyek. Sajt, durián és istállószag jutott eszünkbe róla (boros nyelven szólva „brettysnek” tűnt). Ízében mindehhez a kesudió  markánssága is csatlakozott. Enyhén kesernyés, de a végén kaparós. Mintha a fermentáció ezúttal nem sikerült volna a legjobban.  Nem tudtuk jobb helyre, mint az utolsó előttinek sorolni. (2520 Ft/60 g)

Az előbbi drasztikus ízeken túlverekedve magunkat enyhébb vizekre eveztünk és egy kiemelkedően elegáns csokoládéval a Pump Street Bakery 72 %-os Madagaszkári táblájával ismerkedtünk. Az Ambanja régió, single farm, vagyis egy ültetvény (nevezetesen az Akesson birtok) Trinitario típusú, a 2015-ös évjáratú babjainak felhasználásával készült tábla ennek a pékségnek (ez nem elírás) az egyik remeke. Anglia egy másik meghatározó műhelyének alapítója, Chris Brennan egy francia útja során ismerkedett meg és szeretett bele a bagettek, péksütik világába. Orfordban aztán saját pékséget hozott létre, amely kis idő múlva már a csokoládék irányába is nyitott. Gyakran kombinálva is egymással a kenyereket és a csokoládékat, markáns ízvilágú táblákat létrehozva. Ez a nemes kakaóbabokból készült csokoládé ugyan most önálló mivoltjában igyekezett levenni minket a lábunkról, de bizony így is sikerült neki. Sima, fénylő vörösbarna színű, jól roppanó kockái kezdetben lassan, majd fokozatosan olvadnak szét. Selymes, légies állaga, tejeskávés, méhviaszos illata, a termőhelyet visszaadó pörköltmagvas, élénken, de finoman savas, citrusos-gyantás jellege meggyőző volt. Így utólag nem is értem, mért nem adtam neki maximumpontot? Nekem köszönhetően hajszállal, de lemaradt a dobogóról.  (2250 Ft/70 g)

Ezután emeltük a tétet és egy 85 %-os csokoládéval tettük próbára ízlelőbimbóinkat. Szerencsére a Melt műhely Ecuador, single origin, dark chocolate táblája kegyes volt hozzánk és a magas kakaótartalom ellenére egyáltalán nem volt bántó.  A londoni  székhelyű Melt egy luxusmárka (abszolút véletlen, vagy mégsem, hogy ismét Anglia csokigalaxisában járunk?). A Chantal Coady által négycsillagosnak titulált notting hillbeli csokibutik exkluzív környezetben tárja kóstolói elé bonbonjait, csokijait. Ennek megfelelően kerestük mi is az eleganciát a csokiban, s ezt az illatában találtuk meg. A Manabí régió finom kakaóbabjainak virágos, zöldteás, rendkívül kellemesen kakaós aromái vitték a pálmát a tegnapi sorban. A diszkréten kibontakozó csoki magvas, vajas kenyérre emlékeztető ízjegyei mellett a kókusztekercses sütis vonal volt a meghatározó benne, nagyon halvány savas felhanggal a háttérben. Kifejezetten szerettük...volna a csokit, ha a látványos, nagy pöttyökkel díszített táblája nem lett volna annyira vastag, masszív és tompa, hogy alig lehetett törni, a bubikról a felületén és a ragadósságáról nem is szólva. Szigorúnak tűnhetünk, de így is magas pontszámot kapott, ami a képzeletbeli dobogó harmadik fokára emelte. Íze kitűnő, csak az állagon kellene még kicsit javítani, különösen az ára ismeretében  lehetnek elvárásaink. (3222 Ft/90 g)

Taza Chocolate Wicked dark with toasted coconut, organikus 95 %-os csokijának elemzésébe nehéz belekezdeni, mert nem könnyű magát a csokit értelmezni. Az Egyesült Államok egy lassan, de biztosan növekvő, Massachusetts állambeli műhelye igazi kuriózum a piacon. Alex Whitmore és csapata az eredeti mexikói technikákat követve gránit hengerek között, kíméletesen feldolgozott kakaóbabokból készítik szinte már-már „kövecses” érzetű szemcsés tábláit, korongjait, azért, hogy a kakaóbabok eredeti ízét a lehető legjobban átadhassák a kóstolónak. Hm, ehhez még lehet, hogy fejlődnünk kell! Nem a 95 % sokkolt minket, és még csak nem is a durván szemcsés állag (ezekhez nyitottan álltunk), hanem a mindent átható, finoman fogalmazva ódon hangulatú, rendkívül robusztus kakaós jelleg, amelyben a rejtőzködő pirított kókuszdarabkák csak annyiban tudtak labdába rúgni, hogy tompították a kakaó markáns cserességét az édeskés ízükkel, de az általam hőn áhított kókuszos zamat sajnos nem jött át. Ennek megfelelően a sor végére kényszerült ez a csoki. (1739 Ft/70 g)

A kóstolást egy Academy of Chocolate díjas, hazai termékkel zártuk. A Fabric Chocolate 80 %-os ecuadori csokoládéja kumquattal és ruandai kávébabbal készült. Az immár nyolc éve működő manufaktúra egyelőre csak kacérkodik a bean-to-bar csokoládékkal, de a hosszas keresgélés eredményeként, kitűnő érzékkel kiválogatott alapanyagokból készült tábláik legalább akkora élményt nyújtanak, mint az előbbi "kakaóbabtól a tábláig" készült tételek. Sőt, a legharmonikusabb címet is elnyerte körünkben a csoki. Az Esmeraldas Hacienda Nacional babjainak nemes gyümölcsösségét, földes, kakaóporos, kávés aromáit illatában, ízében hordozta a fénylő, élesen roppanó tábla. A mézédes, alig savanykás, s még kevésbé kesernyés törpemandarin, illetve az intenzív, de mégis behízelgően gyümölcskarakterű kávébab pompás társai az ecuadori csokoládénak, amely a háttérből irányítja, hogy melyik zamat táruljon éppen fel számunkra. Azt hiszem, azonban mindennél többet árul el minőségéről, hogy messze a legjobbnak választottuk a hat tábla közül. Persze nem előnyös egy single origin csokoládét egy ízesített táblával összehasonlítani, de, ha csak azt nézzük, hogy melyik táblából maradt meg a legkevesebb, akkor az eredmény egyértelmű.  (1590 Ft/70 g)

Jól éreztük magunkat, s jól éreztük a csokikat. A „kemény munkánk” jutalmaként levezetésképpen pedig elmajszoltunk még a Sweetic Csokoládé Manufaktúra bonbonjaiból is néhányat, csak mert csokiból sosem elég...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése