2018. szeptember 18., kedd

Chocolate Tree Coconut


Már rég óta készültem szorosabb barátságot kötni a Chocolate Tree termékeivel, ez most Lillának (Little Beetle Chocolates) köszönhetően ma sikerült is.

A Chocolate Tree egy skót műhely, mely Edinburgh-ben kis kávézóval és bolttal várja vendégeit. 2005-ben Alastair és Friederike Gowe alapította a céget, s 2012-ben kezdtek el bean-to-bar csokoládékat készíteni, amikor az Egyesült Királyságban beindult a kézműves csokoládé „ágazat”. Kíméletes konsírozással készítik bean-to-bar csokijaikat Madagaszkár, Belize, Mexikó, Venezuela és Peru kakaóbabjaiból. Ez a tábla is Peruból származik, a Chililique (Piura) termőhelyről.

Maga a csoki egy 55 %-os tejcsoki, de „no dairy”, avagy kókusztejjel és kókuszvirágcukorral készült vegán termék, így laktóz- és tejfehérje -érzékenyek számára kifejezetten jó alternatíva lehet, de majd mindjárt kiderül.

Kibontva a masszív kókuszpálmákkal dekorált külső, ezüstös belső csomagolásokat, a csoki illata visszafogottan bontogatja ki szárnyait. (Jó, hogy két kisebb, különcsomagolt tábla található a dobozban, így, ha nem fogy el egyszerre, a másik táblának még sokáig meg maradnak az aromái.)

A kókuszvirágcukor, s a karamelles illatok jutnak először eszembe róla, ahogy a selymes tapintású táblát kezemben tartom. Szép egyenesen, de tompán törik, relatíve lassan olvad és nem az a szokványos krémes tejcsoki. Majd újra visszatérek az aromákhoz és egy erőteljesebb kókusztejes gerincet érzek, amit az intenzív és finom kakaóillat koronáz meg. Nagyon tetszik az illata, hiába egy kókusz-fan számára ennyi elég is.

Na, jó azért meg is kóstolom, így már egy kevésbé kedveskedő arcát mutatja a csoki, inkább mondanám vakon róla, hogy darkmilk, mint azt, hogy egy könnyed tejcsoki. Kesernyéssége és savai elég meghatározóak, nem bántó és szerencsére szárító hatás sincs nyomukban. A kakaó pörkölési jegyei szintén jól érezhetők, talán egy kis ásványos felhanggal is alátámasztva, majd pedig mézes-savas, kókuszvirágcukros lecsengésben kiteljesedve.

Összességében illata kiváló, ízben nekem nem teljesen harmonizál az illattal, talán egy kicsivel hosszabb konsírozás jót tett volna az állagnak és az összbenyomásnak...persze tudom az aromák...

Minőség: nagyon jó

Megvásárolható: Chocolate Tree
80 g/ 4,95 £   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése