2015. október 31., szombat

Szerencsi PaleoBon Étcsokoládé

Szerencsen nagy hagyományai vannak a különböző édességeknek, így a csokoládénak is. E termék készítője a Szerencsi Bonbon Kft. 1996-ban jött létre. Céljai között szerepel a szerencsi cukorgyártás tradícióinak továbbmentése úgy, hogy a hagyományok mellett az újszerű dolgokat is felvegyék palettájukba. Így került hát a paleo csoki Szerencsre.

A paleo lényegét röviden úgy szokás megfogalmazni, hogy egyfajta visszatérést jelent őseink étrendjéhez. A csokoládék kapcsán mindig felmerül bennem egy kérdés, hogy mennyire ősi is ez az étel, de annak kapcsán, ahogy például ez a csokoládé is készült, eritrit, szteviol glikozid felhasználásával, úgy méginkább kezdem elveszíteni a fonalat, hogy mi is lehetett az ősember tápláléka...Természetesen ezzel nem a minőségre utalok, hiszen még meg sem kóstoltam a táblát, inkább azt próbálom megérteni, hogy mit tekinthetünk hivatalosan paleonak? Olvastam már pro és kontravéleményeket is a paleo diéta kapcsán, de ebbe a vitába nem szeretnék most beleszólni. Engem úgyis inkább csokoládé mivoltjában érdekel ez a tábla, mintsem paleojellegében.

A csokoládé csomagolása nagyon tetszetős (nekem legalábbis kifejezetten tetszik). Fiatalos, játékos (különösen a színes karikák révén, amik a „betekintő ablakocska” körül mintegy szuggerálják, hogy „vegyél meg!”). Ötletesek és jópofák a háttérben felsejlő dinók, emberkék barlangrajzos lenyomatai is. Továbbá egy kedvenc csokitábla formám az, ahogy itt az 5 tábla 70%-os étcsokoládé külön-külön van csomagolva, hasonló megjelenéssel, mint a nagy tábla. Nem titkolom, hogy második szándékból pontosan a csomagolás miatt vettem meg (az első a csoki iránti olthatatlan vágyam volt...). Nem mellékesen pedig megjegyezném azt is, hogy egy tiszaújvárosi mindenes, ha úgy tetszik „százforintos”-jellegű boltban bukkantam erre a szép csokira.

Kibontva, feliratozott, 6 kockás kistáblák sora várta, hogy megkóstoljam. Persze nem egyszerre, hanem szépen beosztva majszolgattam el őket. Mély barnás színnel, kifejezetten selymes tapintással és nem túl intenzív, de kellemesen kakaós illattal indított. Eddig jó. Nem annyira olvadékony sem kézben, sem szájban. Tompán roppan. Íze fanyarkás, kicsit talán savas is. Fedettség érződik rajta, mintha a kakaózamatok nem tudnának a felszínre jönni a hozzáadott anyagok miatt (cukor nincs benne, de a fent említett édesítők és aromák igen). Némi zselés szaloncukor jelleg is megjelenik benne, de nem túl hosszan. A kakaó, csak akkor érvényesül igazán, ha sokáig rágcsáljuk. Íze nem marad meg hosszan.

Összességében sem illatában, sem ízében nem találok kivetnivalót, bár nagyon kiemelni valót sem. (Amit még nem írtam, szójalecitin helyett napraforgó lecitinnel készült a tábla, ez azért mindenképp megjegyzendő!) A cukrokra érzékenyek és az „alternatív táplálkozásúak” számára úgy gondolom, hogy egy egész elfogadható tábla ez a piac nem túl széles ilyen jellegű kínálatából.

Minősége: jó (+)

Megvásárolható: Szerencsi Bonbon Kft.
100 g/ 990 Ft (ha jól emlékszem az árára)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése