2018. január 12., péntek

Jordi’s Milk Chocolate Cocoa nibs

Az év első csokija mi más lehetne, mint egy cseh csoki? Akik ismernek, tudják rólam, hogy nagyon szeretem ezt az országot és ez nem is véletlen, de nézzük inkább, hogy mit is „tud” ez a csokoládé!

A Jordi’s Chocolate egy 2012-ben, Hradec Královéban alakult vállalkozás, amely a minőségi csokoládékészítés irányában teljesen elkötelezett manufaktúra, s egyben Csehország első bean-to-bar (vagyis kakaóbabból kiinduló) termelője. Sőt, mi több, nem kicsi céljuk, hogy a világ legjobb csokoládékészítőjévé váljanak. Majd meglátjuk...tény viszont, hogy Jirka Stejskal és Lukáš Koudelka biztosan elindultak a legjobbá válás rögös útján. Eleinte csak ecuadori csokikkal kísérleteztek, de mostanra már sok különböző termőhely-szelektált csokoládé alkotja repertoárjukat.

A csomagoláson látható zsiráf az állatos sorozatuk része. A doboz első oldalán a leírás rövid, tömör. Ha kibontjuk a táblát, akkor viszont belül ezernyi infó tárul elénk cseh és angol nyelven, csokoládékészítésről, a cégről és e tábláról.

Ugyanakkor mielőtt ebben elmélyednénk, az sem egy elhanyagolható tény, ami viszont már rögtön szembetűnik a dobozkára pillantva, hogy ez egy Academy of Chocolate ezüstérmes tábla, vagyis nem akármilyen „anyag” kerül a kóstoló kezébe, ha a sok olvasnivaló után végre eljut a tábláig is.

A 45 %-os tejcsokoládé kakaóbabok apró darabkáival készült. A csokoládé a készítői szerint egy életteli, kávé és piros bogyósok ízeiben pompázó csemege.

Na, akkor lássuk is! A sima, fényes felületű, középmély barna színű tábla igencsak tetszetős. Illata vaníliás-édeskés. Ízében inkább tejkaramellás, s valóban pirosbogyósok jutnak még róla eszembe, ami leginkább a fogaim között széptroppanó kakaóbabtöret darabkáknak köszönhető. A tejcsoki és a kakaóbab úgy duettezik egymással, mintha két különböző egyéniség versengene a „Ki a legjobb?”-címért. Szerencsére azért, sikerül néha egymásra találniuk a páros tagjainak s akkor eszméletlen finoman egészítik ki egymást. Jó cukor-sav egyensúly jellemzi-talán ez a leginkább hangsúlyozandó ebben a csokoládéban.

Lecsengése hosszú, ami elsősorban a kakaóbabnak köszönhető, de a karamell is egész sokáig kitart a szájban, hogy aztán a végén alázatosan átadhassa helyét a babszemek pörköltmagvas-piros bogyós utolsó-utáni-ízének.

Minőség: nagyon jó (+)

Megvásárolható: Jordi’c Chocolate
50 g/ 85 Kč

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése