2017. december 5., kedd

Taza Cinnamon

A Taza Chocolate alapítója Alex Whitmore, aki az első hasonló jellegű csokoládéját Mexikóban kóstolta és egyből ihletet is kapott ahhoz, hogy otthonában, Somerville-ben egy olyan amerikai csokoládét készítsen, ami rusztikus feldolgozatlansága által a kakaó „mindenízét” a lehető legjobban felidézi. Ehhez azonban sokat kellett tanulnia, hiszen már a hagyományos, mexikói gránit malomkövekkel (azaz a „molino”-val) történő őrlés technikája sem a legegyszerűbb munkafolyamat. 2005-ben indult el vállalkozása, amelyben felesége Kathleen Fulton is segítségére van (ő a csomagolás-tervezésben, menedzselésben veszi ki a részét a munkából).
Egyszerű papírcsomagolása is a puritánságára utal. Korong formája pedig azonnal felkelti az emberek figyelmét. A csomagoláson sok infó nincs a csokiról, csak annyi, hogy hagyományos módon készült, minimális feldolgozással. Továbbá az, hogy vegán, kosher, GMO- és glutén mentes, illetve a „direct trade”-felirat, ami annyit jelent, hogy közvetlenül a termelőktől származik minden összetevője.

50 %-os étcsoki, organikus alapanyagokkal, ami a kakaóbabban, nádcukorban és a mexikói csokik tradícionális „társában”, a fahéjban ki is merül. Egyéb hozzáadott adalékkal nem kívánják a csokoládéik beltartalmát befolyásolni.

Belül két kis „tallér” található. Egy korong 8 cikkelyre osztott és a márkanév látható rajtuk. Elég morzsás a felülete a csokiknak, de lehet, hogy a hosszú -UK-ból hazánkig tett- utazás az oka e sok törmeléknek. Egyébként sima felületű, selymes tapintású, mélybarna színű. Illata intenzíven fás-fűszeres-kakaós-kesernyés.

Állagában tompán roppanó, szemcsés, szinte kekszes-morzsás. Elválnak az összetevők egymástól. Nem az a finoman olvadó, lágy csokoládé, amit minden nap szívesen magunkévá teszünk. Inkább egy tartalmas nyers csoki. Finoman savas, kesernyéssége illatához képest visszafogottabb. A fahéj csak leheletnyit érződik, épp annyira, hogy rásegít a fás-vegetális jegyekre.

A lecsengésében mindezeken túl egy kis gyümölcsösség is megjelenik, ami jól „áll” neki. Nem egy hétköznapi csoki az biztos, de finom, csak szokni kell!

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: Taza Chocolate, USA
77 g/5 $

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése