2017. november 29., szerda

Mit hozzon idén a Mikulás?

December 6. közeledtével felmerül a kérdés, hogy mit tegyen a Mikulás a csizmánkba? Avagy gyermekünkébe?

Kicsit körbejártam a kereskedelmi láncok Mikulásra kihegyezett polcait, s csak ámultam, hogy mennyi mindent lehet(ne) vásárolni. Már-már karácsonyi ajándékba illő csomagok is várják, hogy valaki hazavigye őket. Csokorba szedtem, hogy mikben gondolkozhatunk.

Vannak a klasszikusok: csokoládé, földi mogyoró, mandarin, narancs, alma, szaloncukor, (s csak zárójelben a virgács).

Szaloncukrokból óriási a választék, árban a 2-3000 forintostól találunk a kis kézművesbonbonok 6-7000 forintos árán át, az igazán prémium minőségű, vagy diabetikus verziók 10-12000 forintos kilogramm áráig sok mindent. Ízekben meg aztán főleg igen nagy a kínálat. A már jól ismert ízek: marcipánvariációk (kajszi, meggy, nari, stb.), mogyorókrémes, trüffelkrémes, epres, joghurtos, kókuszos. Mellettük újabban divatosak a pálinkások, likőrösök, mézeskalácsos, almás fahéjas, rumpuncsos, forralt boros variációk is. Izgalmas újdonságok a citrom-bazsalikomos, a nari héjon érlelt rumos krémes, a fahéjas-mazsolás diómarcipán, a tokaji aszútrüffeles, a piemonti mogyorós, a szicíliai pisztáciás és a mézes málnakrémes, s még sorolhatnám, hogy valójában miket is kóstolnék meg szívesen... Ne feledkezzünk meg azért az újra divatos retro vonalról sem, így a zselés, a konzum szaloncukrok vagy épp a vajkaramellás említendő. (Noha itt ez a hatalmas választék, de egy nemrégiben rögtönzött nem reprezentatív, de mégis érdekes felmérésünkből kiderült, hogy sokaknál a szaloncukor csomagolásának a színe a mérvadó inkább, hogy passzoljon a fa színeihez, így ennyi erről a témakörről elegendő is...)

Klasszikusnak számít a csokoládé Mikulás is. 1880-ban Svájcban a Suchard család készítette az első, akkor még tömör télapó (helyesebben Mikulás formát, de a történetiségbe és a kultúrák közti elnevezésbeli különbségekbe most nem mennék bele). Itthon 1934-ben kezdtek el először a csokifigurák begyűrűzni a műhelyekbe, s majd az ablakba kihelyezett kis csizmákba
.
A Mikulás forma azonban ahogy látom, ma már lehet hóember, sőt Kinder tojás is (egy Mikulás mellé becsempészve, jelezvén, hogy mégis mi köze a Húsvéti tojásnak december havához).

Na, de kanyarodjunk vissza kis bevásárló listánkhoz, mert van itt még bőven mit a kosárba tenni!

Vannak ugyanis a klasszikusnak látszó csomagok: kis tasakokba csomagolt csokitáblácskák, figurák, cukorkák.

S az új keletű csomagok: plüss kis csizmás, formatervezett kartondobozos vagy vászoncsomagolásos ajándékszettek, csokikkal, szaloncukorral, plüssfigurákkal.

Vannak a designos-trendi ajándékok: a gyermek által oly nagyon kedvelt levegőbuborékos, robbanócukros, cukordrazsés Mikulások, a színes (jellemzően lila csomagolásos) hópelyhek, hógolyók, s az izgalmas adventi kalendáriumok.

S jöjjenek a „szerintembelevalók” a jó minőségű magvakkal, aszalványokkal díszített csokitallérok, csokinyalókák, csokidrazsék, olajos magvak -akár külön is- (mandula, makadámdió, pekándió, tigrismogyoró), aszalványok szintén (kajszi, szilva, mangó, ananász, füge, datolya, esetleg még a goji bogyó is?), csokoládéba mártott kandírozott narancs, forrócsoki pálcikák, müzliszeletek, bio, vegán gumicukrok és persze a kézműves manufaktúrák cukorban nem túltengő, finom mikulásai. Jó-jó tudom én, hogy nagy elvárás átszoktatni magunkat és gyermekünket is az adalékanyagokban, s cukorban tobzódó, egyszerű, mégis közérthető termékekről a kevésbé intenzív, de összetettebb ízvilágú, s talán egészségesebb nassolnivalókra, de úgy látom azért van elmozdulás ezek irányába az emberek részéről.

A kézműves csokik Mikulás-kínálatát látván, van lehetőségünk szintén bőven akár webshopokból, vagy csokiboltokból, vagy épp maguktól a termelőktől rendelni tej-, ét-, fehércsoki figurákat is. Sőt tejmentes, hozzáadott cukormentes, diabetikus, s „mindenmentes” csokiajándékok is kaphatók többeknél.

Csak néhány a hazai kézműves télapó-szortimentből:
Harrer Cukrászda: cukordrazsés, vagy épp cukormentes, málnával, mogyoróval belül megszórt, egyedileg, kézzel díszített ét-, tejcsoki-figurák.
Csokoládia: ét-, tejcsokik, hozzáadott cukor nélküliek, fahéjas fehércsokik, chilis étcsokik.
Mandulaforgács: tejmentes 80%-os belga csokikkal készül, amiket kókuszvirág cukorral, karácsonyi fűszerekkel is megbolondít.
Ágasvár Bonbon: levendulás ét-, fehércsoki, mákos fehércsoki, mézeskalácsos fehércsoki, kardamomos tejcsoki.
CsoKiss: 60 %-os ét, 35 %-os tejcsoki, 33% kakaóvaj tartalmú fehércsoki formák.
Theobroma Csokoládé: adventi naptár, diabetikus csoki, Madagaszkári 44%-os tejcsokoládé, 63%-os étcsoki, 34 %-os fehércsoki.

Nos, aki ezek alapján még mindig nem tudja kinek mit vegyen a jövő hétre, az kérje ki a Mikulás, ööh nem, a csokiboltok segítségét, náluk biztosan talál megfelelő meglepetést!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése