2017. október 3., kedd

Kilian & Close Panama Pure Feinmild

Németország egyike Európa csokoládébástyáinak. A 2014-ben, Rostockban alakult Kilian & Close csokiműhely mögött Iveta Kilianova és Ciarán Seán Close áll, akik a legtermészetesebb alapanyagokkal, a legtermészetesebb módon készítik csokijaikat. Számos nemzetközi díjjal (az Academy of Chocolate és az International Chocolate Award által) elismert csokoládétáblájuk is mutatja igényességüket. Alapanyag-választásuk, -beszerzésük teljesen ökológiai alapon történik, organikus gazdaságokból. A kakaóbabokat Dominikáról és Panamából vásárolják. Tábláik különlegessége, hogy indonéziai eredetű, markáns ízvilágú (nekem kissé karamelles) kókuszvirág cukorral édesítik őket. A kakaóbabokat maguk válogatják és dolgozzák fel, a pörköléstől a temperálásig saját kontroll alatt tartják a folyamatokat.

Ennek a 45 %-os táblának pedig további érdekessége, hogy nem állati eredetű, hanem kókusztejjel készült. Vagyis tejmentes tejcsokoládé! Ennek megfelelően 100%-ig vegán csoki. A felhasznált kakaóbabok ebben az esetben Panamából származnak, Bocatorena névre hallgatnak.

Egy pillantást vetve a táblára, nem feltétlenül az a „most azonnal vegyél meg” látvány tárul elénk. A csomagolásban is az egyszerűség, a természetesség jelenik inkább meg. Kellően ellátott információkkal, de nem túlzsúfolt a feliratozása.

Illata nagyon intenzív (bár a doboz elején intenzitásra csupán két kakaóhüvelyt jelöltek meg a saját 6-os skálájukból). Én ahogy a celofánt kibontottam azonnal és már messziről éreztem illatát, amelyből talán a kókuszvirág jött át a legjobban.

Szép világosbarna színe, igényesen „fémjelzett” központi kockája tetszetős. Kicsit törmelékes-morzsás széle azonban már kevésbé az. Egységes törésvonalú, típusához képest egész jól roppan. Szétrágva azonban inkább ragadós az állaga. Íze megtévesztően tejkaramellás, eléggé édeskés, de selymes. Közepesen hosszú lecsengésű. Kis bőrös füstösség marad vissza a nyomában.

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: EndorFine Csokoládéüzlet
80 g/ 1990 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése