2017. október 6., péntek

Harrer Haiti dark chocolate

Sopronban zajlik az élet mostanában, legalábbis gasztrofronton mindenképp. A város csokoládéműhelye számukra eddig ismeretlen, új vizekre hajózott az elmúlt hónapokban. Úgy tűnik, elég jó irányt vett a képzeletbeli Harrer-hajó. A hazai bean-to-bar csokoládék horizontját igen nagy mértékben tágították új szortimentjükkel. Tej- és étcsokoládék sorát készítik immár a kakaóbabtól a tábláig saját kézzel, saját szakértelemmel és tapasztalatokkal. Igen, a tapasztalás talán a legfontosabb ezen a területen, hiszen a csokikészítés teljes folyamatát egy kézben tudva, már minden apró lépés más és más irányba terelheti a végtermék aromáit, karakterét és persze az állagát.

A vélhetően (mert nem titkolt célom végigkóstolni a teljes új sort) hosszúra nyúló cikksorozatom első tagjaként Haitire esett a választásom. Az egykori spanyol gyarmat számára a mezőgazdaság a legfontosabb bevételforrás. Ezen belül a kávé, a cukornád és a banán mellett a kakaó a meghatározó termesztett növényük. A kakaótermesztés gyökerei Haitin a XVI. századig nyúlnak vissza, amikor a spanyol Hernán Cortez létrehozatta az itteni első ültetvényeket. Az utóbbi években növekszik a kereslet a világpiacon az ország kakaóbab termése iránt. Ez a helyi termelők számára nagyobb bevételeket jelent, ami nagyobb termelési kedvhez és javuló minőséghez vezet. Ha minden Haitin termett kakaóbab olyan jó minőségű, mint feltehetően e tábla alapanyaga, akkor kezdhetnek félni az eddigi prémium babtermelő országok. Ez a tábla egyszerűen nagyon finom.

Picit hosszabban elemezve nemcsak finom, hanem szép is. Egész mély vörösesbarna színe a 74% kakaótartalomnak megfelelő. Mellesleg ez az egyik kedvenc árnyalatom csokiban. Selymes a tapintása. Picit talán tompábban roppan, mint kellene, de ez semmit nem von le értékéből. Kevésbé gyors olvadékonyság jellemzi.

Gazdag, intenzív aromakészlete beindítja az ember fantáziáját. A mély kakaósság mellett, dohány, kis tejeskávé, pörkölési jegyek garmada sorakozik fel. Ízébe az előbbieken túl még egy kis pirított mandula érzete is bevillan. Cseranyagai boros nyelven szólva, bársonyosak, s inkább a falat végén érezhetőek. Enyhe szárító hatás is megjelenik a lecsengésben, de ez nem zavaró. Savai visszafogottak.

A végkonklúzióhoz legyen elég annyi, hogy a kóstolás után rögtön kértem egy újabb táblát belőle...

Minősége: Nagyon finom (+)

50 g/ 1700 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése