2016. szeptember 12., hétfő

Szép borok A Borfesztiválról

Már-már kötelező program egy borkedvelő számára a szeptemberi Budavári Borfesztivál. Csokorba gyűjtöttük a számunkra legjobban tetsző borokat az idei mustráról. Bár kissé talán visszafogottabb hangulatban telt az esemény, kevesebb borászat képviseltette magát, mint az elmúlt években, és a borászok is csak hellyel közzel voltak jelen személyesen a standokon, azért akadtak pompás borok szép számmal a fesztiválon. Az alábbiak mindenképpen kiemelkedőek voltak.

Kristinus Borbirtok Olaszrizling 2015  13 % 2490 Ft/palack
A fahordóban érlelt aranyba hajló Rizling illata a fajtához képest intenzíven bontakozik ki édeskés karakterével. Íze illatával összhangban mézes-cukorkás, savai révén kissé citrusos. A fajta kesernyésségét finoman hordozza csupán, pont annyira, amennyire azt kell. A lecsengése is egész hosszú. Picit szárít a vége, de ez nem zavaró.

Pócz Pincészet Kokas-hegyi Chardonnay 13 % 3000 Ft/palack
A tisztaság mintaképe ez a bor. Megjelenése, illata, íze tökéletes gondosságra utal. Szalmasárga, olajos cseppjei kecsegtetően mozognak a pohár oldalán. Illata virágos-almás, olyan mintha a Húsvéti rozmaring fajtába „harapnánk” bele. Belekóstolva ugyanakkor a facéliaméz kellemes-lágy zamata
ugrik be róla. Nagyon gazdag, testes és hosszú. Kitűnő választás egy kis esti mélázgatáshoz.

Hudák Pince Individuum 2012
Nem fiatalka már ez a mély rubin vörös bor, mégis élénken élnek zamatai. Talán most van a csúcsán. Lágysága, bársonyossága igazán  behízelgővé varázsolják az egyébként is számunkra nagyon kedves csokoládés karakterrel bíró bort. A Cabernet sauvignon és Merlot házasításban a két fajta perfekt balanszban van egymással. Előbbi adja a macskamentás vegetalitást, utóbbi a selymes érzetet, amellyel végigsimogatja szájpadlásunkat. Kicsit talán lehetne hosszabb a vége, de így is szerettük!

Válibor Kéknyelű 2015
Első benyomás: szép a színe. Második: kellemes az illata. Harmadik: nagyon finomak a savai. Nem is igazán várhatnánk többet e fajta borától, mégis több azonban, mint egy átlagos, karcos, férfias Kéknyelű. A hosszú, 8 hónapos új fahordós érlelés nem ült rá a borra, inkább csak finomított rajta. Megőrizte a szőlő virágosságát, de azért gazdagodott is a fától, ami egy kis finom édeskés tónusban mutatkozik meg. Markánssága jól lecsillapodott az érlelés ideje alatt. Igazán jó technológiai fegyelem érezhető rajta, pedig nem egyszerű szőlő ez.

Válibor Chardonnay 2015
A második Chardonnay bor a Várban, ami elbűvölt minket. A Badacsony déli dűlőinek melegsége szinte érezhetően árad e borból. Gyümölcsössége, őszibarackos illata, íze önmagában is kedvessé tenné, de kiegészülve a finomseprős édes-vajas teltséggel, a talaj mineralitásával még inkább maradandó benyomást tett ránk. A fajtajelleg és a termőhely páratlan találkozása ez a bor, ami hosszan meg is marad a szájban, emlékezetben egyaránt.

Tóth Ferenc Borászat Várvédő Cuvée 2011 14,5 % 4200 Ft/palack
A pincészet klasszikus csúcsbora ezúttal sem okozott csalódást számunkra. A Cabernet franc, sauvignon, Merlot alapot kis Kadarkával gazdagították ebben az évjáratban. Egy házasítás mindig nehéz dolog, pláne, ha évről évre forgalomba kerül az adott bortípusunk. A harmóniát tehát elengedhetetlenül fontos megtalálni az összekóstolások során. Hát, jelentjük, ezúttal is sikerült remeket alkotni! Az érett gyümölcsök, a fűszerek pompás díszei a bor gerincét alkotó lágy savaknak és bársonyos tanninoknak. Sokrétű, lekerekedett, de mégis nagy potenciálú bor, melynek utóízében a kakaós felhangok annyira kívánják a csokoládét, hogy legközelebbi kóstolónkra biztosan viszünk mellé azt is. A nap legjobb vörösbora!
   
Tóth Ferenc Borászat Királyleányka 2015 Félszáraz  1650 Ft/palack
Tetszetős külső, tartalmas belső, röviden így lehetne jellemezni ezt a nem szokványos Királyleánykát. A cukortartalma és a fajta jellegzetes finom savai olyan szépen egyensúlyban tartják a bort, hogy egyáltalán nem zavaró édessége. A virágos, enyhén herbás illata és zamata a pemetefű cukorkás-mézes lecsengése jóleső pillanattá varázsolják a percet, amikor magunkévá tesszük a kortyot. Szélessége-hosszúsága pont jó, nem túláradó, mégis úgy érezzük, hogy a pohárban forgatás nélkül is könnyedén hömpölyögnek az aromái. Egyszerűen finom!

Holdvölgy Pince Intuition Nr. 1. Zéta édes szamorodni 2007 13 % 7500 Ft/palack
A Holdvölgy dűlő töppedt és botritiszes termése igazán különleges borrá nemesedett az évek során. Mély aranysárga színe is tanúskodik erről. Lassan, komótosan vándorol végig a pohár falán. Illata még ma is kellően intenzív, trópusi gyümölcsös. Ízében ez kiegészül a kései szüret aszalt gyümölcsökre és birsre emlékeztető jegyeivel, sőt mi több egy finom botritiszes jelleggel is. Édessége (133g/l cukor nem kevés) bár igen jelentős, mégsem túl gejl, savai még tartják az érzékeny egyensúlyt. Testes, hosszú lecsengésű.

A nap végén azért csak sikerült némi csokoládéra is szert tennünk. A Bolka bonbonokkal elkortyolgatva ezt a kedves bort, csendes, kellemes nyári-őszi esti hangulatban zártuk az idei Borfesztivált. (A levendulás-tejcsokival nagyon finom volt!)  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése