2016. szeptember 5., hétfő

Åkesson’s Madagascar

Alig, hogy újra elkezdtünk csokikat kóstolni, máris egy hamisítatlan műremekkel hozott minket össze a sors. 

A svéd származású Bertil Åkesson neve a csokoládé piacon igen jól cseng. Munkájának talán egyik legfontosabb gyümölcse ez a tábla, amely mindent bemutat, amit csak egy single plantation (vagyis ültetvényszelektált) csoki elénk tárhat. Åkesson Bejofo Estate névre keresztelt birtoka Madagaszkárban található, a híres Sambirano-völgyben. (Csak így zárójelben jegyezném meg, hogy a mérete kb. 2000 ha!) Ez a 100 %-os Criollo kakaóbabokból készült táblája akár a „cégére” is lehetne.

A kivételes minőség alapja az a nemes kakaóbab, amelyből mindösszesen csak 2 tonnát (összehasonlításképp a Trinitario babból, ami ugye szintén elég kellemes alapanyag, 300 tonnát) termelnek. S ha már ekkora hangsúlyt fektettünk a tábla méltatására, még egy aprócska információ, amit meg kell osztanunk az olvasóval, hogy e csoki szinte mindent elnyert, amit lehetett. 2015-ben a Great Taste Awardon 3 csillagot, az AOC megmérettetésén pedig arany érmet kapott. Ennél többre csokis nem is nagyon vágyhat egy-egy táblája esetében.

Na, és akkor jöjjön a legszigorúbb zsűri (maga a fogyasztó) értékelése...!

A csomagolás miatt még nem feltétlen vennénk meg, bár kétségkívül az élénk piros színe nagyon figyelemfelkeltő (na, jó azért a két arany plecsni is sokat sejtető!). Bekukkantva a belsejébe, viszont már egy a képen is látható, igen elegáns megjelenés tárul elénk. A középen logózott, „aligkockás” tábla színe egyszerűen gyönyörű vöröses barna. Tapintása selymes, felülete, törésvonala tökéletes. Ha bármilyen kriktikát kellene megfogalmazni, akkor talán a kevésbé fényes felülete (ez persze a 28 fokos kocsiban szállításból is adódhat) és a relative tompa roppanása csupán, amit felróhatunk aprócska hibaként.

Kézbevéve feltűnően olvadékony (egy ezreléknyi GMO-mentes szójalecitint tartalmaz). A szájban szintén ugyanez tapasztalható. A textúrája elképesztően lágy, krémes.

Illata „csak” közepesen intenzív, de ami sokkal lényegesebb, nagyon változékony. A kezdeti fás jellege kis idő múlva mézes jeggyé szelidül. Savassága már itt érezhető, de csak a szájban válik igazán markánssá. A termőhely citrusossága kiegészül piros ribiszkével, napraforgós magvassággal. Élénksége nem kérdéses. Hosszúságában a sav mellett a kakaó finomsága is szinte „tapintható”.

Ez a tábla még az étcsokiktól berzenkedők szívét is meglágyítja. Kesernyéssége kevésbé markáns, mint amitől rettegünk egy ekkora kakaótartalom hallatán, sőt, szinte alig érezhető. A hatalmas kaliber (vagy ha úgy jobban tetszik, test) ellenére pillanatok alatt megfogyatkozik a tábla. Jól eltalált a kakaóvaj aránya, a konsírozás mértéke, egyáltalán nem hat töménynek, ezért lehet az, hogy pillanatok alatt lecsússzannak a falatok belőle. Kinek ajánljuk? Mindenkinek, aki kicsit is elfogult a csokoládé iránt!

Minősége: kiemelkedő

Megvásárolható: Anita Delicate
60 g/ 1980 Ft (borsos ára van, de megéri)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése