2015. március 1., vasárnap

The Tea Room Green Earl Grey

A kaliforniai The Tea Room csokoládé kézműves manufaktúra megálmodója a svájci Heinz Riemann. 2007-ben jött létre a vállalkozása és azóta rengeteg díjat zsebeltek be a különböző termékei. Sőt, 2014-ben az International Chocolate Salon az USA legjobb csokiműhelyének választotta.

Különlegessége az újfajta termékekben rejlik. A tea és a csokoládé ilyenjellegű és szintű elegyítése merőben másnak számít, mint a legtöbb hasonló termék. Szándékosan használom az elegyítés szót, mivel ellentétben sok más teás csokival, ezesetben nem érezzük a tealevelek keltette szemcsés érzetet a csokikban. Állítólag egy spéci ún. infúziós technikával kerül a tea csokoládékba.

Néhány példa ebből az izgalmas, 13 darabos csokoládékollekcióból: fehércsokoládé mézzel és kamillával, jázminteás tejcsokoládé, málnás rooibos teás tejcsokoládé, lapsang souchong teás étcsoki, stb.

Ezek közül én most a Green Earl Grey, vagyis a zöldteás, bergamottos, 60 %-os étcsokoládét kóstoltam.

Szeretem, ha egy csomagolás ilyen kompakt, mint ennek a doboza, jó kézbe venni. A zöld szín utal a teára. A betűk dombornyomottak. A feliratok árulkodnak arról, hogy ennél a műhelynél igyekeznek mindenféle elvárásnak megfelelni. Az USDA (U.S. Department of Agriculture) által is organikusként besorolt termékről van ugyanis szó. Emellett, amit még „tud”:glutén-, GMO-mentes és kosher is egyben. 2009-ben ez a csoki Gear Award díjat nyert.

Sok mindent tudunk már róla, csak azt nem, hogy milyen az íze. Kibontom hát az aromazáró tasakot. Egyből egy citrusos fuvallat árad szét belőle. A csokoládé diszkrét kakaós jegyei csak ezután és csak rövid időre képesek áthatolni a bergamott (amely egy citrusféle) keltette gyümölcsösségen.

A tábla kinézete relatíve egyszerűnek mondható, nincs a kockákon logó, sem egyéb minta. Amolyan hagyományos tábláscsoki látszatát kelti (persze ez nem baj, csak tény). Pici fény, középmély barna szín jellemzi. Érzetre pedig sima, és azonnal szembetűnik, hogy milyen vékony. Ennek megfelelően szinte csengő hanggal roppan. Nagyon jól törik.

Közepesen gyorsan olvad. Finoman kesernyés a csokoládé, savai nem, inkább a bergamott citrusos jegyei érződnek benne. A zöldtea valahol a falatka közepén villan fel. Nagyon hosszú a lecsengése, amiben a bergamott és a csokoládé kel versenyre egymással. Kellemesen selymes az érzete.

Nem szeretem a teás csokikat, pláne nem a bergamottot. Teát csokival, az igen, de teát csokiban, az eddig nem annyira jött be. Most viszont ízlett ez a kombináció. Ha kicsit teltebb lenne a csoki, akkor akár teljesen le vett volna a lábamról. Így is azt gondolom, azonban, hogy nagyon jó.

A cég ajánlása szerint érdemes ezt a táblát egy pohárka Pinot noirral, esetleg Tempranilloval együttkóstolgatni, még nem tettem meg, de ami késik, nem múlik...

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: jocsoki.hu (Ráday úti Csokibolt)
51 g/ 1300 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése