2014. március 26., szerda

Beschle Tonka Orange

Ha Svájc, akkor csoki...vagy óra...vagy hegyek...vagy frank. Ez utóbbit, hagyjuk most talán. Az „óra és a hegyek” már jobban hangzik, de ami e cikk tárgya az inkább egy finom csokoládé.

A Criollo alapokon nyugvó 38 %-os tejcsokoládé nem véletlenül nyerte el a Chocolate Academy ezüst fokozatát, s vált ezáltal a legjobb ízesített tejcsokoládék egyikévé a 2013-as évben. A csokoládéhoz felhasznált kakaóbabok egész pontosan a venezuelai Maracaibo-tó környéki kiváló Grand Cru ültetvényekből származnak.

A svájci Beschle családi vállalkozás igazán ügyel a részletekre, ezért a nemes alapanyagot úgy varázsolta végül csokoládévá, hogy kifinomult ízlésre vallóan fűszerezte tonkababbal (a tonkababról még több info itt) és még egy kis narancshéjjal is gazdagította. A csomagolása is ennek megfelelően elegáns és mégis visszafogott.

A tábla selymes tapintású, világosbarna, kevésbé fényes, kakaóhüvelyekkel díszített. Illata inkább tonkás, vagyis fahéjas-vaníliás, mint narancsos, de azért abból is lehet egy keveset érezni. Jól roppan, amikor törik, egyenletes törésvonallal. A vékonysága is az eleganciát sugározza. Ilyen vékony egy jó csoki!

Kézben eléggé olvadékony, elrágcsálva is. Egy kicsit tapad, amikor el kezdi az ember szétrágni, de utána tökéletesn olvad el. Az illat után ízében is közepesen intenzív. A tonkabab a zamatokban is domináns, ami nem csoda, lévén, hogy intenzív fűszerről van szó. A tejcsoki alapot kissé el is nyomja, a narancs pedig ismételten inkább csak a közepén-végén jelentkezik. A tejcsoki „tejessége” szintén csupán halványan érződik.

Intenzitása nem túlzó. Kellemes, jól eső csokoládé. Talán picit több is kerülhetett volna bele a narancshéjból, ami a csoki és a tonka édességét jobban tudta volna ellensúlyozni. Lehet, hogy ez volt az a pici hiányosság, ami miatt nem arany „csak” ezüst éremmel díjazták az Akadémián.

Minősége: nagyon jó (+)

Megvásárolható: jocsoki.hu (Ráday úti Csokibolt)
50 g/1200 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése