2012. október 4., csütörtök

Choklad Mörk Étcsokoládé

Ez egy IKEA saját márkás 70 %-os étcsokoládé. Érdemes egy pillantást vetni az árára. Ez alapján nagyon kíváncsi voltam, hogy mit tudhat ennyiért.

A csomagolás egyszerű barna papír, kakaóhüvelyekkel és egy tábla csokival díszítve. A feliratok között szerepel az is, hogy „UTZ Certified Good inside”.  Az UTZ-programot a 90-es évek elején indította el egy belga-guatemalai kávétermelő és egy holland kávéfeldolgozó. A céljuk az volt, hogy támogassák azokat a termelőket, akik a fenntarthatóság jegyében végzik tevékenységüket. Az UTZ elnevezés onnan ered, hogy „Utz Kapeh”, ami jó kávét jelent maya nyelven. Szlogenjük a „Jobb termelés, jobb jövő.” A programhoz csatlakozó cégek vállalják, hogy biztosítják az őket kiszolgáló farmerek termelési folyamatainak elősegítését, családjaik megélhetését, megfelelő munkakörülményeit és környezetük állapotának megőrzését. A certifikáció kávé, kakaó és tea termelésére szakosodott.

A Mars, az Ahold, az IKEA, a D.E Master Blenders 1753, a Migros, a Tchibo és a Nestlé is csatlakozott már a programhoz. Persze ezt nem elég névleg felvenni, szigorú követelményeknek is meg kell felelni, amit egy harmadik fél ellenőriz is. Például nézik azt, hogy a termelés a jó mezőgazdasági gyakorlatnak megfelelően zajlik-e, biztonságos-e, nem végzik-e gyermekek a munkát és azt, hogy a környezetre nem ártalmas-e a termelés és végül a teljes szállítási, kereskedelmi vonalat is nyomon követik.

A csokoládé sajnos kakaóvaj kiválásos, ami persze nem feltétlen írható a rovására, inkább a rossz tárolási körülményekre. Felülete mindenesetre sima, persze nem fényes és a színét sem egyszerű megállapítani, jelen állapotában szürkés barnának látszik.

Eltörve jól roppan, szép törési felülettel. A szájban inkább tűnik keménynek, száraznak, porosnak, mintsem olvadékonynak. 70 % kakaótartalom jellemzi, de kakaóvajat nem csak kakaómasszát, cukrot, lecitint és vanília aromát tartalmaz.

Illata virágos, nekem a szegfű jutott eszembe. Íze érdekes, a holland kakaóporra emlékeztet. Kesernyéssége nem számottevő, savasság nem jellemzi, a cukor mennyisége nem sok.  Lecsengése közepesen hosszú, kicsit kesernyés, kakaós.

Az illata megnyerőbb volt, de az íze sem rossz. Egyszerű kakaós-csokis. Ár-érték arányban nagyon jó.

Minősége: jó (+)       

Megvásárolható: IKEA
100g/ 190 Ft!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése