2019. január 14., hétfő

Funkcionális csokik-avagy a humusz „reinkarnációja”

Egy érdekes kis kóstolóra invitáltak meg ma engem, amelynek keretében igazán különleges csokikat kóstolhattam. A magyar tulajdonosokkal bíró HLBS cég higiéniai, bőrápoló készítményeket, táplék-kiegészítőket forgalmaz és emellett körülbelül két évvel ezelőtt egy olyan fejlesztésbe is kezdett, amelynek eredményeként a csokoládét, ha lehet mondani, még egészségesebbé tették.

Köztudott, hogy a magas minőségű és kakaótartalmú csokoládénak számos jótékony tulajdonsága van. Csak párat említve: élénkítő hatású (a kávéval ellentétben lassabban hat, de elnyújtott a hatása), kedélyállapot-javító, jótékony a szív- és érrendszerre, javítja az emlékezetet, csökkentheti a vérnyomást (amennyiben az nem extrém magas), sok hasznos ásványi anyagot tartalmaz (pl. réz, cink, mangán, magnézium, foszfor).

A HLBS cég kutató csoportja, Dr. Csicsor János (huminsav-szakértő, vegyészmérnök) vezetésével egy olyan terméket hozott létre, amely egyesíti a csokoládéban rejlő pozitív hatásokat a huminsav és más „kvázi superfood”alapanyagok kedvező hatásaival.

ChocoDream Premium Chocolate sorozat néven egy egész palettát állítottak össze a „funkcionális” csokoládékból. A kapocs e termékek között a csokoládén kívül a huminsav. Termékeik alapanyagául minőségi belga csokoládét és a világviszonylatban is kiváló minőségűnek számító, hazánkban bányászott természetes humusz ásványokat (leonardite, tőzeg) használnak fel.

Dr. Csicsor János ismeretei a huminsavak kapcsán rendkívül széleskörűek. A  vörös iszap katasztrófa után például bátor kísérletekkel igazolta, hogy a huminsav alkalmas a szennyezett területek semlegesítésére. S ezt követően az ő módszerét használták fel 800 hektárnyi károsodott terület „rehabilitására”.

A huminsavak (leegyszerűsítve a földben található szervesanyagok, humusz bomlástermékei) számomra leginkább az újkeletű növénykondícionálókból ismertek, amelyekben a növények tápanyag-felvételében, stressztűrésének fokozásában bizonyítottan jótékony szerepet játszanak.

 Az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásaival csak most ismerkedtem először: külsőleg például bőrregeneráló, gyulladáscsökkentő hatású; belsőleg antioxidáns, a felszívódást segítő, fájdalomcsillapító hatású és gazdag ásványi anyag-forrás lehet számunkra.

Kicsit utánanéztem tudományos berkekben, hogy mi mindent írnak a huminsav humán felhasználásáról, de úgy látom, hogy a növény-egészségügyi, talajtani hasznosítása az ami igazán kiforrott már, az emberi szervezetre gyakorolt tulajdonságai egyelőre még erősen kutatott terület.

Éppen ezért is kíváncsian vártam e csokoládék kóstolóját, amelyek egyébként alacsony glikémiás indexű maltitollal, steviával készültek. A hosszú bevezető után lássuk is, hogy mit tudnak ezek a szépen, kis kocka formájában csomagolt, igényes megjelenésű csokik!

A kóstolást a „Silhouette” (vélhetően ezzel a karcsúságunkra utaló) névre keresztelt termékkel kezdtem, mely 70 %-os, belga étcsokoládéba bujtatott útifűmaghéjat (étvágycsökkentő, bélfal-regeneráló hatású) és huminsavat tartalmaz. Kissé fehéres barna színű (ez adódhat az adalékanyagból is), olvadékony állagú csoki, amelyből számomra az útifűmaghéj porának köszönhetően leginkább csak a kis kesernyésség és vegetalitás jött elő. Ennek állítólag van egy málnás változata is, amely valószínűleg közelebb hozza a fogyasztó szívéhez ezt a csokit.

A Dark Ganoderma csokoládé következett. A huminsav mellett a Pecsétviaszgomba (reuma, asztma kezelésében hatékony) porát is tartalmazó csokoládé szebb színével, több fényével, enyhe savasságával, pici szárító érzetével különült el az előbbi csokitól, amelynek alapanyaga egyébként ugyanaz, mint az előző.

A Dark Red grape seed csoki már nevével is csábítónak bizonyult számomra. A kékszőlő mag, mint értékes (erősen antioxidáns, érfal-regeneráló) táplálékkiegészítő az elmúlt években eléggé felkapott termékké vált (egy időben jómagam is fogyasztottam).  Érdekes módon, bár a csokialapanyag megegyezik az előzőekkel, ez a csoki kissé ragadósnak bizonyult, talán a szőlőmag nem ugyanúgy  viselkedik a csokiban, mint az előbbi plusz adalékok, amit a csoki készítésekor érdemes lenne figyelembe venni. Ennek ellenére ez a csoki ízlett eddig a sorból a legjobban. A szőlőmag jól „állt” ennek a csokoládénak, kiemelte a kakaó pörkölési jegyeit.

A Dark Buckthorn, avagy a homoktövises (igen jó immunerősítő) változat is kifejezetten ízlett. Ilyen jó homotövises terméket még nem ettem (pedig nemrég még egy homoktövis pálinkával is bepróbálkoztam, de az sem hozta hozzám közel ezt a gyümölcsöt). Ennél a kockánál sikerült eltalálni az extra „feltét” és a csokoládé arányát, úgy, hogy az valóban kiegyensúlyozottan gyümölcsös és kakaós egyben.

A végére pedig két közel 34%-os kakaótartalmú tejcsokoládé maradt. Az egyik „csupán” huminsavval gazdagított (Milk Humic acid), illatában finoman gyümölcsös, rendkívül olvadékony, de ízében kissé egysíkú, szinte kaparóan édes ízhatású tejcsoki, a másik a már jobb arányú, közkedvelt (emésztést segítő tulajdonsággal bíró) liofilizált málnával „dúsított”, szörpikés zamatú, de a málna savai ellenére is még eléggé édes ízű Milk Raspberry csokoládé volt.

Összességében azt gondolom, hogy nagyon jó az elképzelés, jó az irány, de én a csokoládé tekintetében azért picit változtatnék. Két járható utat tudok elképzelni erre vonatkozólag. Az egyik, hogy abszolút raw, azaz "nyers" csokoládét alkalmazhatnának a készítők, hiszen, ha már az emberi egészségre szeretnének maximális pozitív hatást gyakorolni, akkor ez a csokoládétípus jóval magasabb arányban tartalmazza mindazt a kedvező hatású összetevőt, amelyek a fentiekben felsorolt előnyös hatást gyakorolják ránk, alacsony szintű, azaz inkább kíméletes feldolgozottságukból kifolyólag. Az ilyen csokikat azonban itthon nehéz elfogadtatni a fogyasztókkal, lévén, hogy ezek állaga, íze, megjelenése távol áll a magyar ízléstől és a megszokott csokoládé aromajegyektől.

A másik irány egy kiemelkedően magas minőségű, bean-to-bar, (netalán még termőhely szelektált is) csokoládé alapanyag lehetne, amellyel csak kevesen foglalkoznak hazánkban. Ezzel maga a termék is gazdagabb lenne (még, ha nem is a „raw magaslatokban járna” a tápértékeket illetőleg) és a csokoládé-gourmék is szívesebben nyúlnának ehhez a nem utolsó sorban igen fontos és hasznos adalékanyagokkkal kiegészített termékhez.

A ChocoDream csokik világába a HLBS cég képviseletében Nagy László (Tel: 30/182-8063) és munkatársa kalauzolt engem, amelyet ezúton is köszönök nekik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése