2018. augusztus 14., kedd

Champagne-i kortyok

Júliusban a Radovin Borkereskedés jóvoltából egy olyan kóstolón vettem részt, melyen hétféle champagne-i pezsgőbe kortyolhattunk bele. 
Izgalmasnak ígérkezett a program, hiszen már pusztán a név hallatán is valami különlegeset vár az ember. Nem csoda ez, mivel a szigorúan védett Champagne pezsgő csak a franciaországi Champagne borvidéken készülhet. Csak az itteni pezsgős palackok címkéjére kerülhet rá, hogy vagy „methode champanoise” mely a méthode traditionelle-t, azaz a hagyományos palackos erjesztést és érlelést foglalja magába. A Champagne-on kívüli területek francia pezsgőit „csupán” a crémant névvel illethetik. Például a hazánkban készült hasonló technológiájú pezsgőkre csak azt írhatjuk rá, hogy méthode traditionelle.

Champagne talajadottságai  és hűvösebb klímája kedvezőek a pezsgőkészítéshez. Az ottani meszes talajokon a szőlők sokáig megőrzik savtartalmukat, amely a a csúcsminőségű pezsgők esetében fontos alappillére a hosszú érlelésnek.

A borvidék tudatosan választott szőlőfajtái pedig szintén azt a fajta eleganciát, tartást hivatottak alátámasztani, amit egy francia pezsgő megkövetel. Így a helyi klimatikus adottságokhoz jól alkalmazkodó Pinot noir, Pinot meunier és a Chardonnay terem itt meg leginkább. E fajtákból a következő pezsgő típusok készülhetnek:
-Blanc de blanc, avagy a csak Chardonnay felhasználásával készült,
-Blanc de noir, a fehér pezsgő vörösborszőlő-fajtákból,
-Rosé Champagne, amikor rövid idejű héjon áztatást követően készül az alapbor, vagy fehér és vörösborok házasításával.

Egy-egy neves pezsgőház a legnagyobb minőségű pezsgőjét Prestige cuvée néven a kiemelkedő évjáratokból hozza forgalomba, úgy, hogy előtte akár évekig seprőn tartja, hosszan érleli és csak a legmegfelelőbb állapotban tölti palackba.

A cuvée egyébként a pezsgő készítés alapbora, amely csak a préselés első frakciójának kinyert levéből készül. A kierjedt alapborokat tudatosan és a kívánt karakternek megfelelően házasítják, így kapják az assamblage házasítást, amelyet a tirage likőr (bor, cukor és élesztő keveréke) hozzáadásával elindítanak a pezsgővé válás útján, ami minimum 15 hónap (évjáratos pezsgőknél 36 hó). Utána sok kézi munkát igénylő folyamat végén eltávolítják az élesztő és az erjedés üledékeit. Ez a művelet az ún. degorzsálás („kilövelléses” technika), aminek eredményeként kevés pezsgő távozik ugyan a palackból az üledékkel, de ezt az expedíciós likőrrel pótolják, amely az alapborból áll és attól függően, hogy mennyi cukrot tartalmaz meghatározza a pezsgő kategóriáját (brut zero < 3 g, extra brut 0-6 g, brut< 15 g, extra dry 12-20 g, sec 17-35 g, demi sec 33-50 g, doux> 50 g/l cukor a palackban).

A pezsgő alapborok általában több évjárat borainak házasításával készülnek, avagy mint brut sans année (non-vintage, nem évjáratos pezsgőként) kerülnek a piacra, az évjáratos (vintage, millésime) pezsgők jóval ritkábbak (és drágábbak is).

Ennyi szárazanyag után nem is maradt más, minthogy rátérjek végre a finomabbnál finomabb pezsgőkre!

Ayala Brut Majeur (kb. 14.000 Ft/palack)
Az 1860-ban Edmond de Ayala által alapított tradicionális francia pezsgőház sokáig tartotta magát mint családi vállalkozás, de végül 2005-ben a Bollinger bekebelezte a kis céget. Ez a pezsgő Grand Cru, avagy a legmagasabb besorolású területek, Chardonnay, Pinot noir, Pinot meunier szőlőiből készült. Halvány arany színű, finoman buborékos, citrusos, minerális, nekem kicsit éles savakkal bír és enyhén szárító a vége. Leheletnyi kocsányíz és csak félve merem leírni, oxidált íz is felsejlett benne, ami miatt nem lett a kedvencem.

Delamotte Brut (kb. 15.000 Ft)
Az 1760-as alapítású Champagne Salon Delamotte egyike a legrégebbi házaknak. Ez a bor 55% Chardonnay (ez adja a gerincét )35%, Pinot noir (gyümölcsösséget ad) és 10% Pinot meunier (kevésbé savas, aromás karaktert ad) házasítása. 36 hónapot érlelték seprőn degorzsálás előtt, szalmasárga-halvány arany színű, finom gyöngyözésű.  Légiesen tiszta illatában magvasság, citrusosság érződik. Ízében intenzív savak, citrusos-lime-os, virágos zamatok jellemzik. Ahogy melegszik, egyre kellemesebb. Az előzőnél rövidebb lecsengésű, de finomabb.

Jacquart Brut Mosaique (kb. 14.000 Ft)
A 2400 hektáros (1800 szőlőművelővel kapcsolatban álló) Jacquart ház nem titkolt célja, hogy egyike legyen a legnagyobb francia pezsgő pincészeteknek. Côtes des Blancs  és Montagne de Reims grand cru területeiről dolgoz fel szőlőt, a három alapfajtát. Ehhez az ikonikus pezsgőjükhöz is több mint 60 dűlőről szüretelték az alapanyagot. 40 % Chardonnay, 35 % Pinot noir, és 25 % Pinot meunier alkotja. Az előzővel ellentétben ennél reserve bor hozzáadása is történt. Halvány aranysárga szín, nagyon szép, tartós habzás jellemzi. Illatában a szőlővirágot és bogyóhéjat lehet tetten érni, ahogy a gyorsan mozgó buborékokkal felszabadulnak az aromák a pohárból. Diszkrét ízű, de finoman összetett, akárcsak a termőhelyi adottságai is, finoman krétás. Egy kedves kis édeskés-sütis-vaníliás íz is fel-felvillan a lecsengésében. Tetszett a sokrétűsége.

Henri Giraud Esprit Brut nature (kb. 16.500 Ft)
A Claude Giraud által 1625-ben alapított pezsgőház ugyancsak a patinásabbak közé tartozik.  80% Pinot Noir és 20% Chardonnay szőlőfajták boraival, illetve 50% reserve borral készült. Argonne-i kis fahordóban és cementtojásban érlelődött tételek házasítával indult útjára a palackos érlelés előtt. Közép mély aranyba hajló színe is erről árulkodik. Illata eleinte szúr kicsit, de ahogy nyílik egyre szebb. Élesztős jegyeket, almahéjat érzek illatában, ízében a közepén némi üresjárat után megjelent a kókusztekercs és egy krémes-édes jelleg. Telt, extraktban gazdagabb, mint a többi, de nekem nem a kedvencem, bár sokan szerették a kóstolón.

Bollinger Special Cuvée Brut (kb. 17.000 Ft)
Az 1829-es alapítású, széles spektrumú pezsgőházat egy francia arisztokrata Athanase de Villermont, egy német utazó Joseph Bollinger és egy francia borkedvelő úriember, Paul Renaudin alapította, ki-ki a maga tudását, tőkéjét hozzáadva a vállalkozáshoz. Ez a házasítás 60% Pinot noir, 25% Chardonnay és 15 % Pinot meunieur hozzáadásával készült. Halvány arany színű, jól habzik, gyors, nagy, de mégis krémes érzetű buborékokkal mocorog a pohárban. Illata szénás, zöld almás, citrusos. Finoman selymes a szájban, telt érzetű, sütis lecsengésű.

Larmandier-Bernier Longitude Extra Brut (kb. 19.500 Ft)
Pierre és Sophie Larmandier egy olyan biodinamikus pezsgőházat teremtett meg, amely mindennemű mesterséges anyagoktól,  peszticidektől távol tartja mind szőlőterületeit, mind pedig a készülő borokat. Az alapborokat spontán erjesztik és a battonage módszerével érlelik részben fahordóban, részben tartályban, így a spontán biológiai almasav bomlásnak is teret és időt adnak. 4 település premier cru ültetvényeinek (amelyek egy szélességi körön fekszenek) szőlőit dolgozták fel eme pezsgőjükhöz. 100 %-ban Chardonnay borból áll, de 30 % reserve borral készült, így Blanc de Blanc, de nem évjáratos. Két évet érlelődik a palackban a seprőn, majd a tirage likőr hozzáadása előtt még újabb 6 hónapig pihent palackban a bor forgalomba hozatal előtt. Szép aranyszín, megfelelő habzás, meszes, likőrös illat, illetve a legselymesebb íz és buborékozás jellemzi a sorból.  Citrusok és enyhe édesfűszerek jelennek meg az utóízében.

Jacquart Mosaique Brut Rosé (kb. 16.000 Ft)
Javarészt Chardonnay adja e bor gerincét, de 38 % Pinot meunier és 16 % Pinot noir került hozzáadásra és kb. 18 %-a Pinot noir vörösbor. Lazacszínű,tartós habzás és berobbanó buborékozás jellemzi a szájban.Illata kék szőlő jellegű, szamócával kiegészülve.  Ízében szintén édeskés, kajszis-gyümölcsös zamatok jelennek meg. Rövidke lecsengésű.

Jó és tanulságos kóstoló volt, finom pezsgőkkel!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése