2017. szeptember 17., vasárnap

Borka, a Velencei-tó boltja

Aki a környékén jár, mindenképp látogasson el a Borka-boltba (Velence, Balatoni út 65.), mert ott bizony rengeteg csemege közül válogathat! Hazai és helyi termékek sorától duzzadó polcokkal várják a gasztronómia szerelmeseit. Tejtermékek, sonkák, szalonnák, különböző sütik, kekszek, glutén-, laktózmentes élelmiszerek, rágcsálnivalók, üdítők és még folytathatnánk a sort, hogy mi mindent lehet náluk vásárolni. Rendszeres kóstolóikon helyi termelők boraival szívesen be is mutatják a fenti csemegéket.

Ezek közül is kiemelkedik saját termékeik kínálata. A Velence környéki ültetvényeik gyümölcseiből készült szörpök, gyümölcslevek, aszalványok mind azt mutatják, hogy mindennek ellenére igazán a gyümölcstermesztés a tulajdonosok „szívügye”. Nemcsak termelik, de saját kezűleg fel is dolgozzák gyümölcseiket és ízlésesen csomagolva tálalják vendégeik számára.

Az általam eddig kóstolt csemegék igen különböző, de finom termékek. Az ötletes diós-körtés, vagy almás-diós tekercsük nagyon ízlett. Frissen préselt, rostos meggylevük, ha lehetek ennyire nagyképű, a mi saját termésünkből készült meggylevünkhöz hasonlóan nagyon finom, jellegzetes ízvilágú, intenzíven visszaadja a gyümölcs friss zamatát.

Aszalt paradicsomjuk -véleményem szerint- az egyik legjobb a piacon fellelhetők között.  A hidegen sajtolt bio napraforgóolajjal, tökmagolajjal, fokhagymával, friss bazsalikommal készült termék gyorsan elkopott a hűtőnkből.

S hogy mi köze mindennek a csokoládéhoz? Nem olyan rég bekukkantottam én is a kis velencei boltba, ahol lehetőséget kaptam, hogy megkóstoljak jó néhányat a saját aszalványaikból készített drazsékból. Ezek száma és sora szintén igen nagy és változatos (aszalt meggyes, szilvás, körtés, kajszis, stb.). Mindegyikük tartósítószer- és adalékanyag-mentes. A gyümölcsök hagyományos aszalással készültek.

A meggy és a szilva saját ültetvényből származik, kézi szedést és válogatást követően került a feldolgozóba. Előbbi fajtái: Érdi bőtermő, Debreceni bőtermő, Kántorjánosi. A szilvák pedig Cacanska rana, lepotica, Stanley és Besztercei fajták.
A drazsék fehércsokoládé, 39 %-os tejcsokoládé és 60 %-os étcsokoládé felhasználásával készülnek. Számomra a legjobbnak a tejcsokis verziók bizonyultak. Az étcsokisak kicsit túl kesernyések voltak, a fehércsokisak pedig túl édesek. 

Ha ki kellene emelnem a legjobbat a sorból, akkor az aszalt körtés-diós tejcsokoládét mindenképpen az elsők között említeném, mert ennek volt a legjobb az ízharmóniája. Zserbós ízhatása különösen tetszett. A fehércsokisok közül az aszalt kajszi kis savassága jól fel tudta venni a versenyt a fehércsokoládé édességével. Hasonló volt a helyzet az aszalt szilvás-fehércsokis drazséval is. Nekem ez a három jött be leginkább a kóstoló során, de a drazsé-kedvelők biztosan megtalálják a saját ízlésüknek megfelelőt. Ha pedig valaki szeretne hozzájuk bort is kóstolni, számára is szép kis sorral áll a bolt rendelkezésére!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése