2016. október 23., vasárnap

Fabric Ecuadori étcsokoládé kumquattal és kávébabbal

Nagy örömömre szolgált, hogy elsők között kóstolhattam e csokoládét, ez különösen izgalmassá tette az élményt. Fabric csokoládék hosszú sorát jellemeztem már e helyütt, s így visszatekintve csupa „nagyon jó, kiemelkedő” értékelést kaptak termékeik. Mielőtt részrehajlónak tartana a kedves olvasó, elhatároztam, hogy ezt a csokit jó alaposan kivesézem majd, vagyis megpróbálok elveimmel ellentétes módon, hibakereső kóstolást folytatni e tábla kapcsán.
Na, akkor hajrá! Kezdjük is a megjelenéssel (a design-nal most nem foglalkozom, mert azon úgysem találok fogást). Simogatom-simogatom, de nem ragad, nem szemcsés, nem morzsás a felülete. Sőt, inkább nagyon is sima! Fénye...szintén megfelelő. Eltöröm, hátha tompán roppan...de nem. Ráadásul még a törésvonala is nagyon szép.

Jó, akkor megszagolom és keresek valami oda nem illőt az illatban...kérdés, hogy a finoman citromfüves-citrusos, mellette vegetális-kávés jellegében mi a kivetnivaló? Hát...semmi. Ráadásul pont annyira intenzívek az aromák, amennyire az elvárható, nem lehengerlőek.

Ok, akkor nézzük a textúráját! 80 %-os kakaótartalma ellenére, vagy mellett is kellően olvadó, jól strukturált, testes, épp ezért puhának nem mondanám, inkább fajsúlyosnak, ugyanakkor nehézkesnek sem.

Ezek után már csak az ízekben bízhatok, hogy a tekintetben találok majd hibát. És igen! Megfogtam! A magas kakaótartalomból és a kávé fanyarságából adódóan érezhető kesernyésség és pici szárító hatás az egyetlen gyenge pontja a csokinak, de! Az ízek olyan szintű sokrétűsége, ami érezhető benne egy szempillantás alatt el is feledteti ezt az emberrel.

Kóstoláskor egy másodperc erejéig bevillan a kakaó intenzív zamata, de aztán gyorsan átadja helyét a kávé pörkölési jegyeinek. Majd a kandírozott kumquat (vagy koktélnarancs, vagy törpe mandarin, vagy japánnarancs, vagy ahogy tetszik) édeskés-fanyarkás-savanykás határozott íze érkezik meg. De várjunk csak! Máris itt van újra a kávébab, aztán megint a kumquat zamata...

Közben pedig folyamatosan érezni lehet valamit, valami kis extra ízt a háttérben. Végig áthatja a falatot, érdemes egy kis figyelmet szánni erre. Ha nem megy elsőre, hogy mi is ez, akkor keresgéljünk a lecsengésben, mivel ott még erőteljesebben érvényre jut a...a mineralitás! Téglás-tufás zamatként, az ecuadori kakaó és a ruandai kávébab karakteréből mintegy összeadódva, igen kellemessé válik így az összbenyomás.

Ezek alapján aligha adhatnék rosszabb értékelést ennek a csokinak (is), mint a „nagyon jó”. Kis kiegészítésként még annyit azért hozzátennék az előbbiekhez, hogy ez a csoki egy igazi ENERGIABOMBA! Ha valaki fenn akar maradni egy éjszakán át és nem akarja szervezetét „egészséges” energiaitalokkal felspannolni, akkor egyen meg belőle egy nagyobb dózist és az erőnlét garantált!

Minősége: hmmm...mese nincs...kiemelkedő

Megvásárolható: Fabric Csokoládé
70 g/ 1480 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése