2012. szeptember 4., kedd

Menakao Truly Madagascar Milk Chocolate with Madagascan Vanilla

A Madagaszkárról származó Criollo kakaóbabot a legjobbak között tartják számon világszerte, mert telt, virágos aromákkal rendelkezik, tökéletesek a savai és hosszú a lecsengése. „Fine Cocoa” minősítéssel rendelkezik, amit az ICCO, azaz a „The International Cocoa Organization” adott ki.

A márkanév beszédes. Malagas nyelven MENA azt jelenti piros és KAO, mint kakaó.Vörös, mint a föld színe, amely gazdag azokban az ásványi anyagokban, amiket a Sambirano-folyó üledéke tartalmaz. Vörös, mint a Vörös Sziget, vagyis Madagaszkár.

A 44 %-os tejcsoki minden összetevője bio, természetes alapanyagokból van és növényvédőszer-mentes, illetve természetesen Madagaszkárról származik (még a csomagolóanyag is!).

Ilyen információk tudatában kíváncsian vártam, milyen ízélményben lesz részem ennek a „bean to bar” („babtól a tábláig”) csokoládénak a kóstolása során. A csomagolás tanulmányozása csak fokozta a kíváncsiságomat, mivel olyan nem szokványos összetevők is megjelentek a felsorolásban, mint például tengeri só, madagaszkári vanília, nem is beszélve a GMO (génmódosított szervezet)-mentes szója lecitinről, és a nádcukorról! 

Kibontás után előtűnik a matt, melegbarna színű tábla, mely kisméretű kockákra van osztva, és kakaóhüvely mintákkal van díszítve.  Nem roppan, de törési felszíne szép egyenletes. Elég olvadékony és tapad, a kezemhez is és később a szájpadlásomhoz. A csomagolásból kivéve azonnal megcsapta az orrom egy jellegzetes, intenzív illat, amit leginkább a frissen köpült vaj illatához tudnék hasonlítani. Erőteljesen animális, nem is tudom, hogyan fogalmazzak, de azt hiszem, erre bátran mondhatom, hogy „érdekes”. Az elnevezésben szereplő light nem tudom mire értendő, mert egy nehéz, tömör, tömény csokiról van szó, a könnyedséget nem igazán tudom hozzá kapcsolni. A fudgy inkább jellemző, kicsit karamellás, vajas-vaníliás ízzel.

A tengeri só intenzíven jelen van, amely leginkább a kissé kesernyés-citrusos aromák (melyek jellemzőek a madagaszkári kakaóbabra) után lopakodik elő, de némi porosságot is éreztem, majd egy édes hullám a végén, és marad a cukor. Összetett, és hosszú lecsengésű ízkavalkáddal randevúzhatunk falatozás közben.
Az tény, hogy egy nagyon eredeti csokoládéval állunk szemben, de ízlés dolga, hogy valaki szeretni fogja vagy sem. Nekem kicsit túl sok volt a jóból, de aki szereti a „vastag”, különleges és karakteres ízeket, annak tetszeni fog.

A termőhelyről itt további információk olvashatók.

Minősége: jó (+)

Megvásárolható: Csokoládénet
75 g/ 1150 Ft

A terméket jellemezte: Noémi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése