2012. június 13., szerda

Alce nero cioccolato fondente con açai

Az olasz Alce nero márka mögött biotermékek sora rejlik a kávétól, az olivaolajon át a csokoládéig. Mindezeket igyekeznek saját alapanyag felhasználásával előállítani a kezdetektől, azaz 1978-tól fogva. A csokoládék összetevőit is organikus és ráadásul fairtrade cégektől vásárolják fel, többek közt Peruból, Costa Ricából, Brazíliából.

Ennek a csokoládénak a kakaóbabja Peruból származik. 100 %-ban organikus termék, ami 62 % kakaótartalommal és mellesleg açai-tartalommal is bír. Az amazóniai pálmafaj termése, az acai bogyó a világ egyik legegészségesebb ún. szupergyümölcse. Magas a vitamin, ásványianyag-tartalma és az ORAC értéke is, ami nem más, mint az élelmiszerek antioxidáns hatása. Gyakorlatilag ez a termés az aszalt szilvával, gránátalmával, áfonyával áll az élbolyban a „ranglistákon”. Ha ezt párosítjuk csokoládéval, akkor garantáltan sokat tettünk az egészségünkért.

A perui csokink csomagolása kissé talán túlzsúfolt információ halmazzal próbálja levenni a lábáról a vásárlót. Maga a csokoládé közepesen mély szürkés-barnás színnel, kicsi fedettséggel és selymes tapintással nyit. Rajta hat darab kockában, hat darab kakaó hüvely mintája látható.

Illata szezámmagra emlékeztet. Ízben a pörkölt magvasság tovább folytatódik, tökmag, napraforgó zamataival. Közepesen olvadékony. Ízében még szép savak, finom kesernyésség is megfigyelhető. Jó cukor és sav aránnyal bír. Nem hosszú, de kifejezetten emlékezetes csokoládé.

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: Harmónia Reformház
100 g/ 800 Ft

2012. június 12., kedd

Riquet Zartbitter

A Riquet cég története egészen 1745-ig nyúlik vissza. Eleinte teaimporttal foglalkoztak, majd később váltottak a csokoládék, pralinék irányába. Még Johann Wolfgang Goethe is szívesen vásárolta Riquet termékeket. Mára azonban a cég megszűnt önálló vállalkozásként működni, az Aldi beszállítójaként tevékenykedő berlini Storck beolvasztotta.

Egyszerű csomagolású, pirosas-barnás papírborítás némi kakaóhüvellyel díszítve és alufólia belül. Érdekes ötlet viszont, hogy a csomagolás mintázata és feliratai nem a megszokott függőleges helyzetűek, hanem vízszintes elrendezésűek.

Kibontva morzsalékos, roppanása nem tökéletes, de egész jó. Törésvonala is morzsás. Felülete matt, sima, egyenletes, nem szemcsés, nem légbuborékos. Színe mélybarna enyhén vöröses tónussal. Illata tiszta, nem intenzív. Halványan felsejlik benne a méz, a kakaó, a szilvalekvár. Idáig tetszik.

Íze savanykás, füstös, pörkölt magvas, cukros. A sav-cukor egyensúly nem érezhető. Lecsengése nem hosszú, sav és füst érzete marad vissza a szájban. A magyar címkén a következő megnevezés áll: „Finom keserű csokoládé”. Illata jó is, de az íze azért lehetne „finomabb” is. Figyelemre méltó még az ára!

Minősége: átlagos

Megvásárolható: Aldi
100 g/ 180 Ft

2012. június 11., hétfő

Oxfam Dark Chocolate

Az ausztráliai Oxfam egy több ország határain átívelő jótékonysági kezdeményezés, amelynek célja a szegénység elleni küzdelem. Ennek keretében olyan kézműves termékeket forgalmaznak, amelyekkel támogatni tudják az elmaradott országok hátrányos helyzetű lakóit. Ezek a termékek igen széles palettán mozognak a ruházati cikkektől a konyhai dekoráción át a csokoládéig szinte minden megtalálható a kínálatukban.

Ez a csokoládé egy organikus termesztésből származó és az előbbieknek megfelelően fairtrade termék. A kakaóbab termőhelyei Paraguay, Peru és a Dominikai Köztársaság. Összetevői: biokakaómassza, nádcukor, biokakaóvaj, kakaópor és szójalecitin. Az összes kakaó szárazanyag-tartalma pedig 71 %.

Ezek voltak a háttérinformációk, most pedig következzen maga a csokoládé! Dupla csomagolású, belül egy alufólia védi a csokoládé aromáit. Felülete kicsit opálos és ragadós. Illata tiszta, „csokoládés” pörkölési aromákkal. Roppanása jó, a törésvonala egyenletes. Nem olvadékony.

Íze erőteljes, kemény karakterű. Keserű csokoládé ízét le sem tagadhatja. Savai finomak, csersavai határozottak. Lecsengése már barátságosabb, mézes. Nem hosszú, de jellegzetes. Hibátlan csokoládé étcsoki rajongóknak.

Minősége: jó

Megvásárolható: Harmónia Reformház
85 g/ 885 Ft

2012. június 6., szerda

Vivani Feine Bitter organic dark csokoládé

A Vivani cég egy családi vállalkozás, amelynek székhelye Herford (Németország) és alapítója Ludwig Weinrich, aki az organikus termékek iránti elkötelezettségéről tesz tanúbizonyságot minden egyes tábla csokoládéjával.

Ehhez a 71 %-os biocsokoládéhoz is ellenőrzött, vegyszermentesen termesztett kakaóbabból készült port, finomítatlan nádcukrot, valamint természetes vanília kivonatot használtak fel. Lecitin nincs benne, hiszen azt nem adnak egyik csokijukhoz sem. 18 órán át konsírozzák a kakaó masszát, elérve ezzel azt, hogy az emulziós anyagot ki lehessen iktatni a csokoládékészítésből. A Savoir Vivre („azaz elegánsan jól élni”) magazin maximális pontszámra értékelte ezt a csokit! És mi a helyzet velünk? Íme:

Kellemes megjelenésű csomagolását Anette Wessel rajza teszi egyedivé. A csoki felülete matt, poros, szürkésfekete színű. Tapintása mindazonáltal még selymesnek mondható.

Illata vegetális, bodzás-lestyános. Állaga kemény, épphogy, de roppanós és nem szemcsés, viszont nem is olvad szét oly könnyen. Íze kesernyés, illetve kevésbé finoman savanykás.

Utóízben a kesernyén túl ismét a vegetalitás jelenik meg, a legvégén hozva a legfinomabb földes, kakaós zamatokat.

Minősége: jó

Megvásárolható: Életház Biocentrum
100 g/ 600 Ft

2012. június 5., kedd

Pralus São Tomé & Principle

Az apró vulkanikus São Tomé és Príncipe szigetek a Guineai-öbölben fekszenek, felszínüket sűrű hegyvidéki dzsungel, és hatalmas ültetvények tarkítják. Gazdaságuk egyre inkább a kakaótól függ, ezt a tényt felismerve helyi termelők megpróbáltak egy olyan intenzív, mással össze nem téveszthető egyedi aromát „megalkotni”, amely máshol nem található Afrikában. Ezt azzal tudták elérni, hogy az itt termesztett fák nagyon tiszta genetikai állománnyal rendelkeznek.
Ezek után lássuk a csokit! A csomagolás elegáns, nagyon tetszenek a színei. Megnézve az összetevőit láthatjuk, hogy nem tartalmaz vaníliát, de extra kakaóvajat igen. Ez érezhető az olvadékonyságán, és a selymes állagán is. Ez a 75 %-os csokoládé Forastero kakaóbabból készült, mely egy ellenálló, elterjedt fajta.
Kinyitás után rögtön megtalál egy intenzív pipadohány illat. A színe sötétbarna, felszínén nyomott minta, törésvonala kicsit rusztikus, olyan, mintha egy szelet brownie-t vágtunk volna el.

Amit először megéreztem az a pörkölt, kicsit kozmás, babkávé íz, némi karamellával keverve, enyhe viaszossága hamar elmúlik. A szájban gyorsan, de egyenletesen olvad. Savtartalma alacsony, finoman kesernyés és csak enyhén csersavas, klasszikus kakaó íze mély és lágy, mely közepesen hosszú lecsengésű.

Nem vagyok egy étcsokoládé-mániás, de ezt a csokit bármikor szívesen megenném!

Minősége: nagyon jó (+)

Megvásárolható: Csokoládénet
50 g/ 1320 Ft