2012. március 31., szombat

Lindt Excellence 99 %

A Lindtet mindenki ismeri. Valójában azonban a céget Lindt & Sprüngli-ként kellene megnevezni. Anno 1899-ben szállt be Rudolf Lindt a Sprüngli cégbe. Azóta a cég igazi nagyvállalattá nőtte ki magát, hiszen ma már a torinói Caffarel és a San Francisco-beli Ghiradelli is hozzá tartozik.

E csokinak a csomagolása is igazi profizmusra vall, de a 99 % ezt meg is követeli. Műanyag tálca, fóliaburkolás, ahogy azt kell. Ha még visszazárható is lenne a csomagolás, akkor aztán már nem is kívánhatnánk többet.


Na, ez a„dark chocolate”. Fekete színű, fényes, selymes felületű. Törése, mint a fakérgének lehántolása, avagy a palalemez roppanása, iskolapélda. Illata intenzív, gazdag. Friss széna, méz, virágok, csodás! Sokat vártam az íztől is, de jött sajnos a csalódás. Rendkívül keserű (milyen legyen ekkora kakaótartalommal?), savanykás. A zamatok valahogy nincsenek a helyükön, gumis, füstös, gyógyszeres. Szemcsés kissé. A szájban ugyan olyan jól roppan, mint törve, de aztán a szájpadlásra ragad. Utóízben füstös kesernye dominál. Az illata lenyűgözött, de az íze nem annyira.

Minőség: átlagos

Megvásárolható: Metró
50 g/ 1000 Ft

Heidi Dark Mint & Lemon

Úgy fog tűnni, hogy a blogot támogatja ez a cég, de valójában nem erről van szó. A helyzet az, hogy 9 Heidi táblát kaptam ajándékba az utóbbi időben (még szerencse, hogy mind más)! Valahogy mindenki pont ezt a márkát választotta a boltokban.

A romániai székhelyű Heidi csokoládékészítője svájci gyökerekkel bír. Nem véletlen tehát a csokoládé iránti szeretete.

A Dark sorozat újabb jeles képviselőjét ismerhettem meg „testközelből”. A csomagolás -a „darkok” közül- ennél tetszik a legjobban. Viszonylag jól látható ez esetben a csokoládé képe is. A zöld háttérminta a menta levéllel jól mutat és a citrom sárga színe kicsit megtöri a „sötétséget”.

A csokoládékockák a „szokott” formában láthatók, közepesen mély barna színnel. Apró buborékok csökkentik a megjelenés eleganciáját. Viszont nem morzsás és selymes tapintású. A roppanása halk, de nem tompa.

Illata intenzíven mentás, bár csak 0,5 %-ot tartalmaz (viszont menta aromát is olvashatunk az összetevők között). Illatban az 50 % kakaótartalom kevésbé jut kifejezésre. Inkább, ami érződik még az a cukor édessége.

A fogaim alatt jobban roppan, mint kézben. Érzek még némi szemcsét is, de mint az utólag kiderül a csomagolásról ez a 3 % citromdarabkának (ami szacharózzal, fruktózzal, citromsavval és 10 %-nyi citrommal „készült”) köszönhető. Lassan olvad, talán kicsit krémesebb is lehetne az állaga. Kesernyéje alig nyilvánul meg. Frissítő íze van a menta és a citrom hatása révén. Kicsit csíp a citrom (a citromsav miatt?), szinte olyan, mintha szétrobbanna a számban, amikor ráharapok. A csoki értéke a lecsengése, hiszen kellemes mentás-citromos érzet marad vissza. Nyáron lenne jó fogyasztani.

Minősége: jó

Megvásárolható: Auchan
80 g/ 400 Ft (kb. ajándékba kaptam, így pontos árat nem tudok (ha valaki tudja, írja meg!)

2012. március 23., péntek

Heidi Dark Intense

Heidi: 6 kontinens, 35 piac, 300 alkalmazott, Romániai központ. Röviden így foglalhatnánk össze ezt a kicsinek korántsem mondható márkát. Igen, márka. Tudatosan felépített, vevőcsalogató design és marketing jellemzi e céget. Elég csak a honlapjára kattintani és látható a kreativitás, a profizmus.

Ok, ez idáig rendben is van, de vajon mit tudnak felmutatni a csokik? Volt szerencsénk több tételt is kóstolni tőlük, így lassan összeáll a kép.

A „dark” csokik csomagolása nekem kevésbé tetszik, mert túl sötét, egybeolvad a csoki képe a háttérrel, a Grand’Or sorozat sokkal tetszetősebb (de erről még lesz szó), pedig szeretem a sötét színeket is, mert az általában eleganciát kölcsönöz a terméknek.

Kibontva a csokit javul a látványbeli megítélése, szép a virággal kontra névvel ellátott kockák megjelenése, bár kissé morzsalékos a felülete és nem a legfényesebb, de a tapintás már kellemesen selymes. Illata elvileg virágos és vaníliás. Jó, egy kis vanília átjön, de azon túl inkább intenzíven füstös, sőt még fás is, sem mint virágos. Emellett kávé, és füstölt hús is felsejlik. Ez utóbbi kissé meglepetésként ért.

Roppanása megfelelő. Ízben nagyon kesernyés, de hozzá lehet szokni. Sőt, néhány nap múlva újrakóstolva, mintha finomodnának a „cserei”. Nem túl olvadékony. Érdekes, hogy a cukor és a hozzáadott kakaópor miatt olyan, mintha mindez elfedné a nyelvet és egyben a többi ízérzetet is. Savai vannak, de nem durvák, viszont hosszan megmaradnak. Amikor jellemeztem a csokit, egyszerűen csak ennyit írtam az ízekhez: „nincs asszociáció”. Lehet, hogy velem van a baj, de nem sikerült a csokinak magával ragadnia. Kakaós-csokis, de semmi több.

Érdekes azonban az alábbi tanulmány is, javaslom mindenkinek elolvasni! Ebből ugyanis kiderül néhány meglepő információ egyes csokikról (bár, ha jól belegondolok, ma már semmin nem szabad meglepődni). Többek között olvasható itt az is, hogy ennek a csokinak a 75 %-os kakaótartalma valójában közel 15 %-kal elmarad a csomagoláson szereplő értéktől! A megítélésben nem befolyásolt ez a tény, inkább az összbenyomásra figyeltem.
Minőség: átlagos

Megvásárolható: G’Robi
80 g/ 420 Ft

2012. március 22., csütörtök

Heidi Grand’Or Dark and Hazelnuts

Kicsit utánanéztem ennek a csoki márkának, mert rövid időn belül több barátomtól, ismerőstől, sőt az interneten is hallottam/olvastam róla, és kíváncsi voltam kik is készítik, mit is kellene tudnom Róluk.

Lássuk csak! A gyárat 1993-ban alapította Bukarest környékén egy svájci úriember, Rudolf Laederach és két befektető társa. 1996-ban készült el az első táblás csokijuk, előtte csokoládé-és mogyorókrémet készítettek svájci alapanyagokból. 2002-ben megjelent az első Heidi étcsokoládé, amelynek egy (illetve egész pontosan 4!) változatát most meg is kóstoltam!

A csomagolása ízléses, a csoki képe étvágygerjesztő, a kíváncsiság mellett ezért is vettem meg! A védőfóliából kihámozva előkerül a kissé matt tábla, a kockákat a cég neve és virágmintás logója felváltva díszíti. Dekoratív és látványos megoldás.

A mogyorók eloszlása nem egyenletes, de mennyiségük megfelelő, és enyhén átsejlenek a csoki hátoldalán is. 50% kakaótartalom mellett kifejezetten jól roppan és a törési felszíne is szép egyenletes.

Illata először elég kesernyés, de emellett intenzív, mély kakaó aromák is fellelhetőek. Ahogy telnek a percek, kinyílik, és enyhe virágillat jelenik meg. Próbáltam rájönni milyen virág lehet, de sajnos nem tudtam beazonosítani. Természetes vaníliát tartalmaz, amit nem igazán találtam meg az illatában.

A csoki részt külön kóstolva cukor túlsúlyt tapasztaltam, eleinte egyáltalán nem keserű, ami az illata után kicsit meglepő. Aztán előbukkan egy kis savanykás, fanyar íz, a végén pedig csak találkozunk egy kis keserű fuvallattal is.

Jöhet a mogyoró, na végre, már alig várom! Bevallom őszintén, ez a rész a gyengém…és ebben az esetben nem is csalódtam, a szemek finomak, ropogósak, és enyhén karamellizáltak, de ezt fel is tüntették a csomagoláson. A csokoládéval együtt is finom, de nem javít rajta, nem emeli a minőségét. Nem tapasztaltam vegetális-mogyis jegyeket az összhangban, inkább savanykás lett. Zamata közepesen hosszú lecsengésű.

Számomra kellemes meglepetés volt kóstolni ezt a kevésbé ismert csokoládét, ár/érték aránya mindenképpen figyelemreméltó!

Minőség: jó

Megvásárolható: Ázsia Center
100 g/ 350 Ft
A terméket jellemezte: Noémi

2012. március 20., kedd

Askinosie dark chololate Cortés, Honduras

Kezdjük az elején! Cortés egy kikötő Hondurasban, ettől a kikötővárostól nem messze található az a farm, ahonnan a kakaóbab származik. A kakaóbab-termesztésnek nagy hagyománya van ezen a területen, hosszú története a maja civilizációkig nyúlik vissza. 

Az Askinosie csokoládégyár az amerikai Springfieldben található, ezt a csokoládét az itt termesztett Trinitario babból készítik. A Trinitario babot, melyet a Criollo, a legritkább és legfinomabb, illetve a Forastero, egy elterjedtebb és ellenállóbb kakaóbab-fajta, keresztezésével hoztak létre. Mindkét fajta tulajdonságaival rendelkezik, erős, de finom aromájú és könnyen művelhető.

„From bean to bar” olvasható a kicsit zsúfolt, zsírpapírból készült rusztikus csomagoláson, mely azt jelenti, hogy az ültetvény, ahonnan a kakaó bab származik és a feldolgozása egy kézben van.

Kibontás után meglátjuk a közepesen fényes, de nagyon selymes tapintású, gesztenyebarna táblát, melynek kockáin díszként az ASKINOSIE betűi találhatók, egyenként!

Töréskor tompán roppan, és rögtön megcsapja az orromat a kakaóvaj illata, régi idők nyarát idézve, kis méhviasszal vegyítve, mely nem mondható igazán étcsokoládésan keserűnek. Ez az illat a termőhely jellegzetességeit mutatja, a kakaóbab sajátja.

Íze kicsit meglepő az első pillanatban, mert egy intenzív, élénk és fanyar citrusos-grapefruitos-narancsos mixet érezni a kicsit nehezen olvadó csoki kocka kóstolásakor. Ezután egy lényegesen kesernyésebb íz bukkan elő, kicsit fás, engem a fenyőfa gyantájára emlékeztet, illatában is.

Ez a 70 %-os csoki igazi kuriózum, nem nevezhető a hétköznapok csokijának, amit az ember csak úgy előkap, ha egy kis édességre, bocsánat csokoládéra fáj a foga! Megítélése erősen szubjektív és ízlés kérdése, hogy kedveljük-e vagy sem ezt a savanykás-fanyar ízvilágot.

A kakaómassza mellett csak 3% kakaóvajat és 30 % organikus nádcukrot tartalmaz.

Minőség: nagyon jó

Megvásárolható: Csokoládénet
85g / 3080 Ft

A terméket jellemezte: Noémi

2012. március 19., hétfő

Francois Pralus Le 100% Criollo

A francia származású mestercukrász, Pralus 2 évig járta a világot a megfelelő termőhelyet keresve. Végül 2000-ben lelt rá Madagaszkáron arra a területre, amelyen ma mintegy 27 hektáron termel kakaót.

Ez a csokoládé szintén Madagaszkáron (a Sambirano-völgyben) termett organikus kakaóbabból származik. Ahogy ez a csomagoláson is jól látható. 100 %-ban Criollo fajtából, a legnemesebb kakaóbab típusból készült. 100 %, azaz nincs hozzáadott cukor a termékben, csak kakaómassza és kakaóvaj alkotja.

Megjelenése a jól ismert kockás-feliratos formának megfelelően szép. Felülete fényes, selymes, néhány légbuborékkal. Roppanása inkább masszív, mintsem elegáns. A törési felülete „tömbhatású”.

Illata vegetális (a csoki leírásában menta és gyümölcs szerepel, én ezt nem nagyon éreztem): dohány, fenyőtűlevél és a végén egy kis gumis érzet is felbukkant (ez kevésbé nyerte meg a tetszésem). Szájban nagyon lassan olvad. Inkább kemény eleinte, de kis idő múlva krémesen szétolvad. A textúráját egyértelműen az extra hosszú idejű konsírozásnak (gyúrókeverés) köszönheti. Jó lenne tudni, hogy a készítő mit ért extra hosszú időn?! Íze tömény, robosztus.

Kesernye és sav egyaránt jellemzi. Savai a termőhelynek megfelelőek. Utóíze az egyes érlelt boroknál érezhető petrolosságot és pörkölt napraforgós jegyeket mutat. A kakaóvaj kicsit feltapad a szájpadlásra, de nem zavaróan. Egyértelmű pörkölési zamatok maradnak vissza, a hosszú (!) lecsengésében. Nehéz megítélni. A minősége megfelelő, de több illatot, ízt vártam tőle.

Minőség: nagyon jó

Megvásárolható: Csokoládénet
50 g / 1320 Ft

2012. március 13., kedd

Boci Bársony Krémes étcsoki

A Boci csokinak történelme van, mivel már az 1920-as években megjelent a mai Boci őse, a Szerencsi tejcsokoládé. A „Boci csoki” becenevét a csomagolásán lévő bociról kapta az 50-es években, mely később a hivatalos neve is lett, pontosan Boci félédes tejcsokoládé.

A szerencsi gyárat a 90-es évek elején vásárolta meg a Nestlé, a csoki csomagolása ekkor kapta meg ezt a jellegzetes, zöld színét. 2005-ben megszületett a Boci új generációja, amelynek a csomagolása sokkal színesebb, csokoládéja pedig krémesebb lett. Pár évvel később új csomagolási technikát alkalmaztak, a visszazárható fóliát.

2010-ben a táblás BOCI csokoládék új ízzel és formával jelentek meg a piacon. A tejcsokoládé kakaósabb és karakteresebb ízvilágú lett. Ha nem hiszed, járj utána a Nestlénél!

És íme a csoki! Az első amit a vásárló-fogyasztó-csokimániás meglát, az a csomagolás. A Boci kitett magáért, kifejezetten elegáns, dekoratív a papír, hangsúlyos, mély színekkel.

A kibontás után előtűnik a csoki maga, mely közepesen fényes, felületén elegáns mintával, nem morzsalékos. Töréskor tompán roppan, kicsit puha, de lehet, hogy ez volt a cél, mivel a csomagoláson az áll, hogy „krémes”, tehát tényleg kicsit krémesebb az átlagos csokoládéknál. Kellemes meglepetés volt azonban, hogy puhasága ellenére nem olvadt el túl gyorsan, hanem pont jó ütemben olvadt el a számban. Illata zaccos, erőteljesen kakaós és leheletnyit poros. Az íze étcsokoládéhoz képest kicsit édes, de csak az első másodpercekben, aztán ez a vaníliás, édes íz elmúlik, savanykásan kesernyés lesz, majd egy kissé rövid és poros ízvilág marad a szájban, némi apró szemcse kíséretében. Közepesen savas és nem csersavas, némi cukortúlsúlyt is érzek benne.

A kakaótartalma 52%, és aromát is tartalmaz, aminek nem örülök. Azoknak a hölgyeknek és uraknak, akik nem kedvelik a nagyon markáns ízű, keserű étcsokoládékat, tetszeni fog.

Minőség: jó

Megvásárolható: Spar
100 g/ 430 Ft !!!

A terméket jellemezte: Noémi

Gasztro Mix Kft. Mogyorós bio Karob

Elöljáróban egy rövid összefoglalás a karobról, őszintén szólva ez belső késztetésem is, mert én sem voltam kellően informált a témában, de utána néztem.

A szentjánoskenyér, a Földközi-tenger szubtrópusi vidékén, Kis-Ázsia és Szíria területein őshonos. Lassan növekszik, viszont több száz évig terem. Hüvelytermése lapos, édeskés-cukros ízű, feketés színű, mely csak a szárítás folyamán válik fogyaszthatóvá. Az illatos termésben lencse méretű, édeskés, húsbevonattal ellátott  magok fejlődnek. Ennek a magnak a megőrölt formája a karobpor. (Érdekesség: ezek a magok egyforma méretűek, ezért mérőeszközként is használták őket az ókorban. Egyezményes megállapodás alapján egy mag súlya éppen egy karát volt.)

A karobpor állagra, ízre, és színre is hasonlít a kakaóporra. Ezen tulajdonsága miatt használják előszeretettel a mai reformkonyhában a kakaó helyettesítésére. A biotermesztésből származó karob feldolgozásakor csak fizikai beavatkozás történik, semmilyen kémiai adalékanyagot vagy kezelést nem kap, illetve a termesztés
során sem alkalmaznak vegyszereket.

Vélt előnyei a kakaóval szemben:
  • energiatartalma és zsírtartalma alacsonyabb a kakaóénál,
  • szénhidráttartalma magasabb, ezért felhasználása során a belőle készülő ételek nem igényelnek további édesítőt,
  • glutén- és laktózmentes, emellett alacsonyabb a fehérjetartalma is,
  • nem tartalmaz koleszterint és purint
  • oxálsavmentes, nem tartalmaz teobromint, sem koffeint.
(Mindebben a sok okosságban forrásként a csakanoknek.hu-ra támaszkodtam.) És most a „csokiról” is essen szó!

Ami kiderül már a csomagolásról, hogy 100% növényi, vegán és bio. Finomítatlan nádcukrot tartalmaz, ezen kívül még pálmazsírt, kukorica tejport!!!, bourbon vaníliát és 10% a mogyoró tartalma, mely tört állapotában van jelen. A csomagolása egyszerű, zöld karton. A belső zacskóból kivéve meglátjuk a hullámvonalakkal nyomott/díszített táblát, mely elég morzsalékos felületű.

Színe kissé szürkés, középbarna. Illata furcsa, kicsit mintha kávés-kakaós lenne, de aztán inkább valamilyen lekváros-diós-rumos süteményre emlékeztet. Kutatok az emlékezetemben, és igen, megvan, talán zserbó! Csak mintha…A tortabevonó stimmel, sajnos az ízében is. Töréskor nem roppan, nem is igazán törik, inkább foszlik, mint egy tészta, puha, mint egy massza. Kóstoláskor is ez a sütis tésztás íz dominál, és nincs határozott állaga, mintha mézes mogyorókrémet eszegetnék. A kocka rögtön elolvad a számban és feltapad
a szájpadlásomra egy zsíros réteg. Viszont ott maradnak a mogyoródarabkák, szerencsére, mert az a része jó! Nagyon édes és tömény, ez gondolom az állagából adódik, 1 kocka a maximum, amit meg tudtam belőle enni egyszerre. Sajnos nem nagyon hasonlít a csokoládéra, ezért aki igazi függő, annak nem ajánlom. Akik viszont elkötelezettjei vega és bio étrendnek, esetleg valami egészségügyi probléma, pl.: allergia miatt nem ehetnek valódi csokoládét, de szeretnének néha egy kis édességhez is hozzájutni, gondolom ők lehetnek a fogyasztói ennek a terméknek.

Minőség: átlagos

Megvásárolható: Életház Biobolt
100 g/ 825 Ft

A terméket jellemezte: Noémi

NewTree Lavender Tranquility

Nyugalom, csend, derű. Ezt jelenti a csoki neve, melyet magunk is megtapasztalhatunk ennek a belga levendulás tejcsokoládénak a kóstolása után. A NewTree küldetése egyszerű és világos: megújítani a tradicionális belga csokoládét, úgy, hogy a csokoládé-készítés a természettel teljesen összhangban történjen. Csokoládéik ízvilága széles skálán mozog. Egyik ilyen különlegességük ez a „derűs” csokoládé, amelynek népszerűsítő gondolata: „Szieszta Provance illataival”.

A csomagolás elegánsan játékos, élénk színekben pompázik. A belső védőfólia kibontása után szemünk elé tárul a levélmintás tábla. Felszínén a kelleténél kissé több morzsalék található. Színe karamellás világosbarna. Töréskor nem roppan, de 33% kakaótartalomnál ez nem is várható el. A hőmérséklet emelkedésére érzékeny, nagyon gyorsan olvad mind a levegőn, mind pedig a szánkban. Illata intenzív, erőteljesen levendulás, kis mézes jegyekkel.

0,1 % levendula aromát tartalmaz, ami karakteresen érződik is, amint megkóstoljuk a csokoládét. A növény jellegzetes kesernyés íze mellett még erős tejes és enyhe citrusos bevillanásokat is felfedeztem. Ahogy tanulmányoztam a csomagolást, megtaláltam az összetevők sorában a levendulához hasonlóan nyugtató hatású lime virágjának kivonatát, így már érthető a citrusos érzet. Összességében egy kellemes, kicsit cukor-hangsúlyos, lecsengésében viszont rövid tejcsokoládé a Tranquility, de aki szereti az édes mégis kissé kesernyés, különleges ízeket, annak bátran ajánlom!

Minőség: nagyon jó

Megvásárolható: Csokoládénet
80 g/ 1170 Ft

A csokit jellemezte: Noémi

2012. március 11., vasárnap

Mirco Della Vecchia Pistacchio di Bronte

Mirco Della Vecchiáról az előzőeken túl (Lásd Cannella) még annyit érdemes elmondani, hogy egy Guiness rekord-gyűjtő úri emberről van szó, mind az extra csokijai, mind pedig a gigantikus fagyijai révén híres fanatikus. Ma már nemcsak az olasz honban, hanem például Japánban és Oroszországban is ismertek csokijai. A Cannella nem nyűgözött le (bár lehet, hogy túl kritikus voltam vele szemben), hát kapott még egy esélyt ez a cukrász.

A korábbiakban jellemzett ízléses, praktikus dupla csomagolás jellemzi ezt a terméket is. Szándékos a szóhasználat, hiszen a fehércsokoládét valójában nem is hívhatnám csokoládénak, hiszen nem kakaómasszából, hanem „csupán” kakaóvajból készül. Ahogy a neve már sokat sejtet, pisztáciás fehércsokoládé került ezúttal a kezeim közé. Méghozzá nem is akármilyen pisztáciáról van itt, kérem szó. A híres bronte-i termőhelyről származik.

Illata amolyan fehércsokis, vajas-krémes. 35 % kakaóvajtartalma az ízérzetet nagymértékben befolyásolja. Ez a termék selymes tapintású. Mind a kézben, mind pedig a szájban jól olvad. Lágy. Édessége nem uralkodik el, sőt a nagyon finom pisztácia révén szinte fel sem tűnik. Nem beszélve arról, hogy a fehércsoki ízében némi kellemes savasság is felfedezhető.

Kitűnő összhatás, kár, hogy a képen látható módon csak kevés pisztácia az, aminek fel kell vennie a versenyt a cukrokkal.

Minőség: nagyon jó

Megvásárolható: Mirco Della Vecchia
100 g/ persze ennek sem emlékszem az árára

Mirco Della Vecchia Cannella

Mirco Della Vecchia többszörösen díjazott olasz mestercukrász Padernoban. 13 éves kora óta sertepertél cukrászműhelyekben. Mára azonban már nemcsak egy saját műhellyel büszkélkedhet, hanem azzal is, hogy sorra járulnak hozzá a lelkes követői egy-egy újabb és újabb franchise üzlet nyitásának lehetőségéért.

Én is épp egy ilyenbe toppantam be Riminiben. Ittam egy szuper forrócsokit és gondoltam, vásárolok is egy-két csokoládét. Íme az első értékelése.

Mielőtt kibontjuk ezt a csokoládét érdemes elidőzni a csomagolásánál. A logója egy nagyon fontos design eleme a megjelenésnek, hiszen magára a készítőre emlékeztet. Ötletes. A hátsó oldalon az összetevőkön túl látható, hogy Olaszország mely részén (Velence régióban) készült, milyen táplálkozási értékekkel, milyen profilanalízis (pókhálódiagrammon ábrázolva) pontokkal bír. 72 %-os fahéjas csokoládé. Glutén-, cukor-, GMO-mentes.

Az információáradat után bontsuk végre ki! A belső műanyag dobozból kivéve a csokilapokat egy közepesen intenzív, fahéjbarna, fényesnek nem igazán mondható csokoládé mutatkozik meg. Illatban nem tolakodó, inkább elegánsan diszkrét, viszont összetett: kenyérhéj, likőrösség, méhviasz járja át az orromat.

Eltörve halkan, tompán roppan. A szájban „rideg”. Nem olvad el, nem simul rá a nyelvére az embernek. Sőt, sajnos egy kis szemcsésséget is lehet érezni benne. Ízben a fahéjat hiába keresem. Érzek viszont helyette édesgyökeret és mentát. Totál „After Eight-érzést” keltő. Még a kesernyéssége is megvan hozzá. A savassága nem bántó. A fahéj leginkább csak az utóízében kerül előtérbe. Többet vártam. 

Minőség: jó

Megvásárolható: Mirco Della Vecchia
100 g/ az árra már nem emlékszem

2012. március 8., csütörtök

Harrer Luka Pincészet Kékfrankos

A Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda Sopronban igazi gasztroturisztikai fellegvár. Az osztrák csokoládémester Karl Harrer különleges csokoládéi közül én, -hogy egy kicsit a bornál is maradjak- a Luka Pincészet Kékfrankos Csokoládéját választottam.

Luka Enikő pincészete a Soproni borvidék egyik jeles képviselője. Ennek megfelelően főként kékszőlőket termeszt Balf és Fertőrákos határdűlőiben. A borvidék zászlós bora került ezúttal nem palackba, hanem csokoládéba.

A csomagolása nagyon egyszerű, megjelenése olyan akár a palackon látható címke. Egy szalag veszi körül a fóiálba zárt krémes falatot. Úgy kell bánni ezzel a csokoládéval, mint a hímes tojással, ti. olyan puha. Inkább csokoládékrém, mint csokoládé. Színe melegséget árasztó, kellemes sötétbarna. Nem fényes, de nem is matt. Alig nyúl hozzá az ember és szinte érzi, ahogy szétfolyik az ujjai között. Nem érdemes tehát túl sokáig forgatni, tapogatni, harapjunk rá azonnal!

Az illata diszkréten elegáns. Ha behúnyjuk a szemünket, az lehet az érzésünk, mintha egy konyakmeggy bonbon várna ránk, aztán hirtelen átvált egy nugátos krémességbe. Íze első benyomásra a barrique hordók füstösségét hordozza magán, majd, ahogy elolvad és szétárad a szánkban a csokoládé, kibontakoznak a gyümölcsök is. A Kékfrankos meggyes ízei szépen előtérbe kerülnek. Lágysága, olvadékonysága a bársony puhaságára emlékeztet. Nem tolakodik semmilyen ízjegy előre, nem uralkodik el sem a csoki a boron, sem a bor a csokin, bár kétségkívül a bor azért jobban érvényesül, különösen ami, az utóízt illeti. A bor savai maradnak meg a legtovább a nyelvemen. Talán kicsit többet is megmutathatna magából a csokoládé.

Minőség: nagyon jó

50 g/ 900 Ft

2012. március 6., kedd

Francois Pralus Cuba

Francois Pralus a szintén híres francia csokoládé-műhelynél, a Bernachonnál kezdte pályafutását. Nem véletlen az a tökéletességre törekvés, amellyel csokoládéit készíti. Elsősorban Dél-Amerikából és Indonéziából származó kakaóbabból készíti termékeit. Többek között 15 féle területszelektált és 4 féle blend csoki van a tarsolyában. Természetesen egy saját ültetvénnyel is büszkélkedhet Madagaszkáron, a Nosy Be szigeten.

A mostani csoki kakaóbabja viszont Kubából származik. A fajta Trinitario (azaz a Criollo és a Forastero alapkakaófajták keresztezéséből létrejött típus).

Csomagolása megnyerő, nem zsúfolt információkkal. A külső dobozban van egy belső, abban egy boríték, amiben egy vékony fólia védi az aromákat a kárhozattól. Biztonságtechnika a javából! A csoki megjelenése tekintélyt parancsol, az apró kockák mellett azért a név is feltűnik elég hangsúlyosan.

Színe mélybarna, tapintása selymes. Fényes. Illata határozott, intenzív, de nem túláradó. Paprika, aszalt szilva, chili és dohány váltogatják egymást. Roppanása kézben nem a legszebb, ha viszont összerágjuk, akkor kellemes a „hangja”. A 75 %-os kakaótartalomhoz képest nagyon krémes állagú, szinte puha. Ízben pörkölt mogyoró (hárman kóstoltuk, és mindegyikünknek ez ugrott be elsőre) jön először. Aztán kávé. Sava alig van. Kakaóvaj-tartalma viszont biztosan magas, mert annyira lágy a textúrája, hogy nem tudok napirendre térni fölötte. Kesernyéssége érezhető, de jól illik az összbenyomásba. Lecsengése mélyen kakaós és ismét kávés. Nagyon kellemes ízű. Meg merem kockáztatni, hogy hosszú ideig ez vezeti majd a toplistámat.

Minőség: kiemelkedő! (az eddigi legjobb)

Megvásárolható: Csokoládénet
50 g/ 1320 Ft

2012. március 2., péntek

FG Kézműves Csokoládé Tanzánia

A Dunakanyarban lévő csokoládé-műhely különböző ízesítésű bonbonjai és területszelektált csokoládéi egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ami nem is csoda, hiszen mindenki számára elegendő választékkal bírnak. Több mint 130 féle bonbont, illetve csokoládét készítenek.

A csomagolás a híres Afrika-kutató Kittenberger Kálmán számára állít emléket. A zoológus és vadász előszeretettel járt ebben az országban (illetve akkor még Tanganyikában). A több mint 10 nemzeti parkkal bíró, kelet-afrikai ország rendkívül gazdag állatvilággal bír. Trópusi éghajlata pedig a kakaóbab-termelésre is alkalmassá teszi. A tanzániai csokikról az a hír járja, hogy gyümölcsösek, csípősek és fűszeresek. Ez több mint kecsegtető. Kóstoljuk meg ezt a 75 %-os csokoládét, ahogy mi is ezt tettük! Ezúttal ismét többedmagammal vettem górcső alá ezt a csokit, íme a véleményünk.

Mély barna színű. Szép fényű, sima felületű csokoládé. Roppanása tompa. Illata nagyon finom. Sokáig szagolgattuk. Összetett: kávé, dohány, méz és a kedvencem méhviasz is érződik benne. Sem kézben, sem szájban nem olvad el gyorsan, de ez nem is olyan nagy baj, hiszen így fokozatosan „adagolja” a csoki a zamatokat. Finom savai, bársonyos csersavai mindenkit lenyűgöztek. Csípősséget nem éreztünk. A gyümölcsök is háttérbe húzódtak most, inkább a kellemesen fűszeres ízek kerültek előtérbe. Hosszú lecsengése emlékezetessé tette ezt a csokoládét.

Minőség: kiemelkedő!   

72 g/ 1190 Ft

FG Kézműves Csokoládé Venezuela

A Nagymarosi Csokoládé termékei Konkoly Rita és Flamich Gábor keze munkáját dicsérik. Az 1932-ben a nagypapa, Galli János által alapított műhely gyümölcse úgy tűnik mostanra ért be igazán. Csokoládéik és bonbonjaik kiváló minőségű alapanyagokból készülnek.

A csokoládé csomagolása a cég 100 g-os táblájának megfelelő formával és színvilággal bír. A csomagolás elején általában a csokoládé történelméből származó motívumok, személyek, vagy istenségek láthatók. Az átlátszó fólia mögött pedig felsejlik maga a csokoládé is. Ez a megoldás igen kedvelt a fogyasztók körében, hiszen sokkal nagyobb bizalommal vásárolunk meg egy terméket, ha látjuk is azt.

A csokoládé szép színű, mély barna, fényes, selymes tapintású. Általában a venezuelai csokikra jellemző illatjegyek a kajszi, mazsola, dohány, édesgyökér, vegetalitás. Ugyanez jellemzi ezt a csokoládét is. A szájban jól, megfelelően gyorsan olvad, jó állagú. Roppanása megfelelő. Finoman savas és kesernyés. A 72 % kakaótartalom határozott ízvilágot kölcsönöz a csokinak, de nem uralkodik el. Kóstolgatva szépen visszaköszönnek az illatjegyek, bár kicsit visszafogottabban. A cukor is jó mennyiségű és súlyú a csoki „összképében”.

Az alkotórészek között a kakaómassza, a cukor, a kakaóvaj és Bourbon vanília mellett nincs más, sem aromák, sem lecitin. A konsírozás (gyúrókeverés) ez alapján igen alapos lehetett a csokikészítés során, hiszen jó a csoki textúrája. Lecsengése lehetne kicsit hosszabb.

Minősége: nagyon jó  

Megvásárolható: vinoWonka Csokoládé és Borbár
100 g/ 1350 Ft

2012. március 1., csütörtök

Pacari Los Rios

Pacari, annyit tesz, „természet” quechuául, azaz az ecuadori bennszülött nyelven. A Pacari cég igényességét mutatja, hogy, ha végig szeretném zongorázni, mi teszi őket a világ egyik legkülönlegesebb csokoládé készítőjévé, akkor hosszasan ecsetelhetném. Csak néhány közülük: kizárólag Arriba Nacional kakaóbab-fajta felhasználásával készülnek termékeik, organikus termelésből származnak a kakaóbabok, „bean to bar-ok” (azaz maguk által termelt kakaóbabból a teljes feldolgozást saját kézben tartó csokoládé készítés jellemzi őket), csokijaik kosherek, gluténmentesek és a kíméletes, alacsony hőmérsékleten végzett feldolgozási technológiájuk révén még antioxidánsokban is gazdagok.

Ez a csokoládé „single region”, azaz nem terület, hanem termőhely-szelektált. Ecuador őserdők által körülölelt Los Rios régiójából származik. A régióból származó kakaó sajátos ízjegyeit a virágosság és a gyümölcsök jellemzik. 72 % kakaótartalommal bír. Mély barna színű, de nem feketés árnyalatú. Felülete sima és matt, de nem opálos. A csomagolásban apró morzsák láthatók (nincs benne hozzáadott kakaóvaj, így vélhetően szárazabb állagú, egyébként szójamentes is, helyette napraforgólecitinnel készült). Roppanása tompa. Illata intenzív. Pörkölési aromák: kávé, karamell, tölgyfaforgács jön elő belőle.

A szájban nem olvadékony, nem behízelgő, de nem is várom el tőle. Pont annyira olvad, hogy lassan-lassan adagolja a zamatokat a szánkba. Viszont jobban roppan, mint törve! Íze markáns, savas. A csersavak odateszik magukat, de cseppet sem bántanak. A mély kakaóízt, mák, őrölt paprika, napraforgó mag egészíti ki. Érdekes módon, nem hosszú lecsengésű. Ami marad, az némi csersav, egy kevés citrusosság és egy kellemes selymes érzet. Tudom, ez mintha ellentmondás lenne, de valahogy mégis ez jellemzi.

Forrás: http://thecostaricanews.com/
Nem bírtam ki, mielőtt befejeztem volna a kóstolást, megnéztem a honlapjukon a csoki leírását. Éreztem benne még valamilyen gyümölcsösséget, de nem tudtam hova tenni. Íme, hát meg van: guanábana! Ez nekem mért nem jutott eszembe? Elővettem a jó öreg Terebess Gyümölcskalauzt és most már sokkal okosabb vagyok. Guanábana egyenlő Tüskésalma. Dél-Amerika északi részén honos, édes-savanykás gyümölcs, amit általában juice-ként fogyasztanak. Itt az ideje, hogy megkóstoljak egy ilyet is, szívesen fogadom a felajánlásokat Tüskésalma tekintetében! Különleges csokoládé az biztos, de a rövidsége miatt nem varázsolt el.

Minőség: nagyon jó

Megvásárolható: Csokoládénet
50 g/ 1100 Ft